Opinió

El llibre de festes i el xicotet comerç, per Xavi Tro

Cartell de Xavi Tro com a candidat a la batlia pel BLOC
Cartell de Xavi Tro com a candidat a la batlia pel BLOC

Fullejant el llibre de festes d’enguany, llegint les col·laboracions literàries de determinades persones de Benissa i les diferents associacions benisseres, mirant les fotos dels festers de determinades quintes és quan t’adones clarament de com vas fent-te major i veient el programa de festes no puc més que descobrir-me i felicitar altra vegada els benissers i les benisseres, capaços del millor quan treballen tots junts, com fan cada vegada els pares dels festerets, els festers de 18 anys i els de 40, capaços de fer un llibre d’aquestes característiques, un llibre adequat a les festes majors de Benissa.

En el mateix llibre, de la meitat cap avant, també podem veure com, altra vegada, les xicotetes i mitjanes empreses de Benissa fan un esforç, malgrat la greu crisi econòmica que patim, i continuen anunciant-se al llibre de les nostres festes patronals, col·laborant amb la festa, col·laborant amb el nostre poble. Per contra, altra vegada grans empreses establides al nostre poble i que obtenen grans beneficis dels benissers i les benisseres donen l’esquena a les nostres festes i al nostre poble i no hi són capaços de col·laborar. Ràpidament, i com a exemple, em ve al cap una gran cadena de supermercats valencians, altra anglesa i altra alemanya entre altres. Una vegada més podem comprovar que els beneficis del xicotet comerç es reinverteixen en el nostre poble, mentre que els de les grans superfícies se’n van fora, i com el xicotet comerç i les xicotetes empreses de Benissa són les primeres en col·laborar a l’hora de donar suport a les activitats del poble, com les nostres festes i altres activitats de tot tipus que fan durant tot l’any per guanyar diners, mantenint d’aquesta manera un teixit social sanejat.

Per això, és tan important que els benissers i les benisseres recolzem i donem suport a les nostres empreses i a les nostres botigues, als nostres empresaris i autònoms, a les xicotetes superfícies que regenten els nostres veïns, els nostres amics, la gent del nostre poble, a qui vegem cada dia. Perquè estes empreses familiars són les que garanteixen la viabilitat econòmica de diferents generacions. Creen llocs de treball estables i de qualitat, davant de la precarietat laboral de les grans superfícies i estan prop de casa. Es pot anar caminant sense patir cues o embussos de trànsit i, a més a més, no contaminem el medi ambient per no utilitzar el cotxe. Als xicotets comerços trobem un tracte humà i personalitzat. Els treballadors del xicotet comerç coneixen bé el seu ofici i ofereixen una atenció de qualitat.

I tot i això ho fan, malgrat que els dos grans partits centralistes, el PP i el PSOE, ofeguen els xicotets comerços amb impostos abusius i, pel contrari, les gran superfícies estan afavorides per la dotació d’accessos i infraestructures molt cares i d’una sèrie de privilegis que tots coneixem. I a ells ens devem, no els podem fallar, perquè ells no ens fallen a nosaltres. Són el nostre comerç, bo, barat i de qualitat. Aquells que eviten la degradació urbana i social del nostre poble i mantenen el tipus de vida mediterrani de passejar pel carrer i saludar la gent. El xicotet comerç suposa un autèntic motor de l’economia on la distribució de la riquesa és més igualitària entre molts empresaris menuts i els seus treballadors, els xicotets empresaris de Benissa i els professionals autònoms, són el futur del nostre poble i en ells, cal confiar i ajudar.

Per finalitzar, només em queda felicitar a tot el poble de Benissa, a totes les benisseres i benissers i esperar que disfrutem tots junts de les nostres festes, amb una especial felicitació a tots aquells que d’una manera o altra, les han fetes possibles i com diu la nostra publicitat (Llibre de festes, pàgina 223) amb una bonica il·lustració del benisser Sergio Guerrero, a gaudir del nostre poble i de la nostra gent.

* Francesc Xavier Tro i Molines és candidat a la batlia de Benissa pel BLOC.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?