General

El PP aprova el pla dels Cotino i l’oposició anirà als tribunals en considerar-lo una pilotada urbanística

El remolí urbanístic va viure ahir un nou colp de falç a la Marina Alta. A pocs dies de l’entrada en vigor de la nova Llei Urbanística Valenciana (LUV), encara va haver temps perquè els equips de govern de Benissa, Parcent i L’Atzúvia (els tres del PP) donen via lliure a la construcció d’uns 5.600 habitatges. En Benissa, el PP va aprovar el polèmic pla dels Cotino (la ronda nord) i l’oposició va dir que és una “tremenda pilotada urbanística”.

Protestes de veïns en el ple, Abusos Urbanístics No que va denunciar un nou “atropellament” i els afectats en peu de guerra. Però no hi va haver forma. El PP de Benissa va aprovar ahir en ple el projecte de la ronda nord presentat per l’empresa de la qual és president Vicente Cotino, germà del Conseller d’Agricultura, Juan Cotino. Aquest pla dóna via lliure a la construcció de 2.000 habitatges.

Les crítiques li van arribar a l’equip de govern de tots els fronts. Les pancartes contra la política urbanística del PP van tornar al ple. “Camps de golf, no”, “passeig litoral igual a destrucció”, “ronda nord, especulació” van ser alguns dels cartells que van mostrar els veïns.

L’oposició en bloc (CIBE-Bloc, PSOE i PSI) va votar en contra del projecte dels Cotino. Però el més bel·ligerant va ser el portaveu de CIBE-Bloc, Isidor Mollà, que va dir que aquest programa és “una tremenda pilotada” i només busca que la mercantil “es faça d’or”. Va acusar el batle, el popular Juan Bautista Roselló, d’estar “lligat de mans” i permetre que “una empresa amb noms i cognoms” acapare el 70% del sòl urbanitzable de Benissa.

Abans, el batle havia assegurat que la ronda nord és “una via absolutament necessària per al creixement del nucli urbà”. La ronda tindrà 33 metres d’ample i, segons Roselló, és un projecte “estratègic” per a comunicar els barris i col·legis del nord de Benissa amb la resta del municipi.

El debat va ser cada vegada més agre. El regidor del CIBE-Bloc Xavi Tro va llegir un escrit en què advertia que l’aprovació d’aquest programa vulnera directives de la Unió Europea i pot implicar responsabilitats penals i patrimonials als regidors que van votar a favor. L’escrit fins i tot indicava que els regidors del PP podien incórrer en prevaricació i enfrontar-se a “penes d’inhabilitació especial per a ocupar càrrecs públics per un temps de set a deu anys”.

L’escrit va coure el govern local. El batle va dir que l’enviaria al ministeri fiscal per si les acusacions eren constitutives de delicte. “Traspassa la barrera del legal i se situa en l’il·lícit, en la provocació i l’amenaça”, va dir.

Roselló va defensar que l’aprovació de la ronda nord és “absolutament legal”. Va afirmar que s’ajusta a les disposicions de la nova Llei Urbanística Valenciana (LUV). Va sostenir també que l’empresa dels Cotino “té obra pública i programes urbanístics en municipis de tots els colors polítics”.

Les explicacions del batle no van convèncer l’oposició, que va coincidir en el fet que la ronda nord l’havien d’haver desenvolupada els propietaris mitjançant una agrupació d’interessos urbanístics.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?