General

Benissa modifica el Pla General per a augmentar la protecció de Patmore i redueix la seua edificabilitat

Zona de Cala Pinets limítrofa amb Patmore
Zona de Cala Pinets limítrofa amb Patmore

Benissa haurà de protegir una part de Patmore, la zona del Tossal de l’Asprar on un inversor havia projectat un hotel i nou cases de luxe enfront de la mar. Aquesta decisió ha eixit del ple celebrat en el ple d’aquest dimarts 28 de març, en el qual els partits de l’oposició han votat a favor de la proposició de Compromís de fer una modificació puntual en el Pla General que augmente la protecció del paratge, basant-se en un document del Consell emés el passat estiu, que demanava incrementar el terreny protegit davant la importància de la “flora i l’hàbitat”.

Això suposarà, en la pràctica, la reducció de l’edificabilitat en la parcel·la. La mesura ha tirat endavant amb els vots de Compromís (1), Reiniciem (5) i PSPV (2) i CIBE (1). Els huit regidors del PP s’han abstingut. Això suposa que el govern actual encarregarà a l’empresa que està redactant l’esborrany del Pla General que contemple la protecció d’una franja del paratge, tota enfront del litoral, ja que en cas contrari el pla mai tiraria endavant.

Aquest tema ha arribat al ple després que la Conselleria d’Agricultura i Desenvolupament Rural informara l’Ajuntament de Benissa el mes de juliol passat que havia d’augmentar la protecció de territori en la zona costanera de Patmore, en el paratge de Tossal de l’Asprar, on una empresa va intentar fa uns mesos dur a terme un projecte per a construir un hotel de luxe i nou cases enfront de la mar.

La notificació va arribar al consistori el juliol passat, a conseqüència de l’esborrany de Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que des de l’Ajuntament es va enviar a la Conselleria de Política Territorial l’any 2021. L’actual govern tenia intenció de renovar el document urbanístic i va iniciar els tràmits de redacció.

Flora protegida per Europa

A la dreta i en blau la franja que el DAETE demana que es protegisca a Patmore i que el ple ha donat el vistiplau.
A la dreta i en blau la franja que el DAETE demana que es protegisca a Patmore i que el ple ha donat el vistiplau.

Però al juliol de 2022 va arribar a Benissa el Document d’Abast d’Avaluació Ambiental i Estratègica (DAEATE), que indicava que era necessari augmentar la protecció en Patmore davant la presència de “flora i hàbitat” protegit, que era obligatori preservar segons les directrius europees. Justament, la franja que el DAEATE diu que cal protegir és en la qual anaven les nou cases de luxe davant la mar.

Mesos més tard, quan va sorgir la polèmica de Patmore i una empresa va sol·licitar un canvi urbanístic per a poder desenvolupar el seu projecte en el paratge es va acordar en el ple per una unanimitat suspendre les llicències en la zona amb la finalitat de sol·licitar informes sectorials i analitzar quin tractament donar-li a l’espai.

Des de Compromís han criticat que en eixe moment, el govern local ja sabia que el document ja demanava l’augment de protecció de tota una franja enfront del litoral a Patmore. Els nacionalistes entenen que han passat ja quatre mesos i que la suspensió de llicències és pel termini d’un any, per la qual cosa si no s’augmenta la protecció del Patmore es corre el perill que quan passen els dotze mesos es demane una “llicència de construcció i calga donar-la”.

El batle diu que el canvi és inviable

Davant això, el batle de Benissa, Arturo Poquet, ha explicat en el ple que el seu partit s’ha abstingut en la votació de la modificació puntual del Pla General per diversos motius. D’una banda, ha remarcat, que segons com ha explicat la secretària “no existeix informe tècnic o jurídic”, sobre la proposició de Compromís.

El batle ha recordat que fa quatre mesos, quan el ple va aprovar per unanimitat la suspensió de llicències en Patmore de “manera temporal i executiva”, que es va publicar al Butlletí Oficial de la Província (BOP), en l’apartat tres de l’acord diu que és “contradictori que durant la suspensió de llicències s’inste qualsevol canvi en el Pla General”, com ara ha sol·licitat Compromís i com el ple ha aprovat.

És més, Poquet ha enlletgit a Compromís les insinuacions que va amagar l’arribada de la DAEATE a Benissa: “En una comissió extraordinària de servei es va adonar de l’arribada d’aquest document”.

Pel seu interés hem publicat aquesta notícia apareguda el 28 de març de 2023 al diari electrònic ALICANTE PLAZA.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?