General

Benissa cedeix pisos municipals als guàrdies civils per evitar que se’n vagen

Quarter de Gata de Gorgos
Quarter de Gata de Gorgos

Els Ajuntaments de Gata de Gorgos, Benissa i Teulada s’han vist obligats a resituar en locals municipals a la Guàrdia Civil davant l’estat de ruïna de les cases quarter. L’Ajuntament de Benissa fins i tot té reallotjats a sis guàrdies civils amb les seues famílies en pisos llogats o de titularitat municipal pel temor de perdre els serveis que presten, segons van confirmar a Levante-EMV fonts municipals. Els agents rebutgen ser destinats als municipis de la Marina Alta que no tenen casa quarter per l’alt cost dels lloguers, segons destaca el portaveu de l’Associació Unificada de la la Guàrdia Civil (AUGC) a Alacant.

El Govern, en una resposta parlamentària al senador Agustín Almodóbar, assegura que els tres ajuntaments col·laboren per a “aconseguir solucions als problemes d’infraestructures” però en cap cas ho fan “pel temor de perdre els serveis”. No obstant això, des dels ajuntaments admeten que paguen perquè no volen quedar-se sense Guàrdia Civil. “La nostra indústria és el turisme i no podem permetre’ns la sensació d’inseguretat”, indica el regidor de Benissa i portaveu del PP, José María Serna.

El primer ajuntament a reaccionar va ser el de Benissa. El responsable de la Guàrdia Civil li va comunicar al batle que deixaven Benissa perquè el quarter estava en ruïnes. “El batle es va presentar aquell mateix matí en la Comandància d’Alacant i va aconseguir frenar la marxa de la Guàrdia Civil, que probablement se n’haguera anat a Calp. Va arribar a un acord per cedir unes instal·lacions municipals mentre es redactava el projecte d’una nova casa quarter”, explica el regidor José María Serna.

L’Ajuntament de Benissa ha signat un conveni per sufragar part de les obres del quarter i reallotjar els guàrdies en 11 pisos municipals. “Ací no volen vindre els agents pel cost dels lloguers, però tenim un terme municipal de 70 quilòmetres quadrats i els necessitem”, va indicar Serna. La Guàrdia Civil està a Benissa en uns locals municipals al costat de les dependències de la policia local. Segons Manuel Martínez, portaveu de l’AUGC, és “una bona solució provisional” perquè hi ha una gran coordinació entre els dos cossos policials. L’Ajuntament de Teulada-Moraira tampoc vol quedar-se sense la presència de la Guàrdia Civil. Els responsables municipals van cedir a Interior els locals que antigament ocupava l’oficina de Correus mentre es construeix el nou quarter. El problema és que l’empresa adjudicatària va fer fallida i les obres porten mesos parades. Manuel Martínez assenyala que els agents de Moraira “treballen en un local que no està condicionat i que manca de mesures de seguretat. A més, han d’aparcar els tres cotxes patrulles en un carrer perpendicular a les dependències i no poden controlar-los”. Interior acaba de rescindir el contracte amb l’empresa que va fer fallida i licitarà la continuació de les obres del quarter de Moraira “quan existisca dotació pressupostària per a tal fi”, segons recull una resposta al senador Almodóbar, datada el 8 de juliol. El Govern adverteix que “donat l’actual escenari pressupostari, no pot establir-se un termini de finalització de les obres”.

Quarter en mal estat a Gata

El proxim quarter a tancar les portes perquè es troba en una situació ruïnosa és el de Gata de Gorgos. Interior disposa d’un compromís formal de l’ajuntament de cessió d’unes dependències municipals i de terrenys per a la construcció d’un nou quarter. “Els agents destinats a Gata viuen en pisos que es paguen de la seua butxaca. Alguns se n’han anat a Dénia i Xàbia buscant habitatges barats perquè se’ls en va més de la meitat del sou en el lloguer. En uns dies començaran a treballar en les dependències que ha cedit l’ajuntament”, precisa Martínez.

El senador popular Agustín Almodóbar lamenta que els ajuntaments de la Marina Alta hagen d’assumir els costos dels quarters perquè “és una responsabilitat del Ministeri de l’Interior. Són municipis que necessiten tindre garantida la seguretat perquè depenen del turisme”.

El problema afegit és que municipis com Benissa han vist caure els ingressos per la crisi i no poden fer front al pagament de més de la meitat del cost de construcció del quarter. El Ministeri de l’Interior només està disposat a pagar 600.000 euros per les obres i el primer projecte, amb casa quarter era d’1,4 milions d’euros.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?