General

El Casal Cultural-ACPV demana la protecció de l’antic quarter per a evitar-ne l’enderrocament

Després del sempre impressionant rètol de “Todo por la patria” s’amaguen secrets que mereixen, almenys, la supervivència. El Casal Cultural de Benissa-Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va informar ahir, després d’una investigació, que l’antic quarter de la Guàrdia Civil del poble és en realitat un edifici que compta amb una història singular i que ha ressorgit ara que ha estat desallotjat. El contracte amb la Guàrdia Civil ha finalitzat i els agents l’han abandonat per a traslladar-se a dependències municipals mentre es decideix si es construeix un nou quarter al poble o la dotació deixa definitivament Benissa.

Arran de la finalització del contracte i del més que probable enderrocament de l’immoble per a la construcció d’una finca de pisos el Casal Cultural-ACPV s’ha posat sobre la pista. D’aquesta manera, van tindre la sorpresa que en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Benissa l’edifici no està inclòs en el Catàleg de Béns Protegits malgrat que la seua construcció data de mitjan segle XIX.

Interés arquitectònic

L’interés arquitectònic i històric de l’antic quarter respon al fet que ha estat testimoni de la història del poble. L’immoble va acollir el primer molí industrial en els inicis del segle XX. Posteriorment, sobre els anys 20, l’immoble va ser destinat a casa quarter de la Guàrdia Civil. Un ús que es va veure interromput durant la Guerra Civil.

Llavors les Brigades Internacionals -que comptaven amb un hospital al poble- van fundar una llar per als xiquets evacuats del front, la majoria de Madrid, que van batejar amb el nom de “Solidaridad” i que van mantindre amb una part dels seus salaris. Després de la contesa va tornar a ser la seu de la Guàrdia Civil.

Paralització de l’expedient

Per tot això, des de la junta directiva del Casal Cultural-ACPV demanen formalment a l’Ajuntament de Benissa “la paralització de forma cautelar de qualsevol expedient municipal de reforma o enderrocament de l’edifici” així com “la inclusió de l’immoble en el Catàleg de Béns i Espais protegits amb la qualificació de Bé de Rellevància Local” però “sense malmetre els interessos dels propietaris” per la qual cosa almenys s’hauria de “mantindre la façana exterior” en cas que es porte a terme algun tipus d’obra en l’antic quarter.

Finalment, també van sol·licitar a l’ajuntament “la inclusió d’aquest edifici patrimonial en les guies d’informació turística” de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?