Opinió

Benisser i benissera, dels nostres impostos es pugen els sous; per Alberto Robles

Alberto Robles

Fa una setmana, el Partit Popular de Benissa, amb Arturo Poquet en roda de premsa, anunciava que la població de Benissa veuria incrementat l’Impost de Béns Immobles i l’impost de vehicles per “fer front a les despeses de l’Ajuntament”.

En altres paraules, pagarem un 45% més d’IBI, és a dir, si abans pagaves 400 euros, amb la reforma fiscal que el PP vol aprovar en el pròxim ple pagaràs prop de 580 euros. En el cas de l’IVTM, aquest ha augmentat un 53%: si abans pagaves 50 euros, ara pagaràs 76,5 euros. I la legislatura només acaba de començar.

L’alcalde i el regidor d’Hisenda s’excusen en què feia anys que no es pujaven els impostos, que la vida està molt cara i bla bla bla.

Però em pareix més sorprenent si cap que no hagen parlat de la pujada de salaris al començament de la legislatura. Segurament els degué passar per alt no comentar eixa part o això m’agradaria pensar.

Així que sí. L’actual equip de Govern de Benissa s’ha pujat un 20% els seus salaris -en el cas de les dedicacions- i un 33% en el cas d’algunes assistències. Per posar un exemple real, durant la legislatura passada, la dedicació parcial al 50% costava 17.500€ anuals, mentre ara ens costarà 21.000€. Abans la dedicació completa al 100% costava 35.000€, i ara la jornada parcial al 75% ens costa 34.000€. Menys feina, menys responsabilitat, però amb un salari molt paregut.

A més dels propis sous, han pujat també les assistències. Per a ser més concret, l’assistència a un ple ordinari ha passat de 170€ a 250€ per regidor, és a dir, pugen un 47%; les comissions informatives passen de 135€ a 200€, un 48 més % i la Junta de Govern, on sols assisteixen setmanalment els regidors del PP passa de 150€ a 250€, un 67% més.

Ni tenen vergonya ni la coneixen.

Les arques més buides dels últims anys

La pandèmia va deixar la veda oberta a molts Ajuntaments, entre ells el del nostre poble. Les nostres arques municipals disposaven, fins 2020, d’11 milions d’euros, un romanent que es va aconseguir amb el superàvit dels anys anteriors.

Ara, el nostre romanent està més a prop d d’esgotar-se. On estan ara els onze milions? Sabem que hi ha hagut inversions: s’ha construït una pista de futbol 8 que ens ha costat més del que s’havia pressupostat. L’empresa a la qual s’havia adjudicat va fallar, va deixar la construcció a mitges i es va haver de contractar una altra. Això sí. Sí que va cobrar, però com era l’empresa de l’“amiguet” i alcalde de la Nucia, encara no s’han demanat responsabilitats. No vull pensar malament.

A més, l’Ajuntament ha de pagar uns 2.300.000 euros d’una sentència urbanística. Pensaràs que he posat molts zeros de manera intencionada, però no és un error. Parlem de milions.

Pareixerà curiós, però es va contractar a una procuradora per tramitar un recurs contra la sentència que obligava l’Ajuntament a pagar, però, així i tot, aquesta ho va fer en el termini equivocat. Encara no s’han depurat responsabilitats. Tampoc vull pensar malament.

El que sí que pense és que Benissa tenia diners, molts diners, i ara no ens queda res. Pense que si s’haguera fet una bona gestió econòmica aquests anys i, per tant, una previsió per conéixer les despeses de l’Ajuntament, no haguera passat tot el que he comentat, però en el seu moment no es va fer.

En quatre anys de legislatura, el Partit Popular no ha volgut fer eixa feina i no ha presentat cap pressupost. El senyor alcalde del nostre poble deia en la roda de premsa que Benissa segueix fins ara amb uns pressupostos on es contempla encara el benefici de l’autopista, quan aquesta era de pagament. Sincerament, senyor Poquet, han tingut quatre anys per canviar-ho, però fa més qui vol, que qui pot.

No vull pensar malament, però denota falta de ganes de treballar. I la legislatura només acaba de començar.

Alberto Robles és secretari local de Compromís Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?