En política estem abordant darrerament problemes actuals amb mentalitats i solucions que bé semblen d’anys enrere o directament del segle passat i és que ens falta audàcia. Vagi per davant que la Taxa Turística a la nostra Comunitat que es pretén implantar a què es refereix aquest article, no és més que una absurda mascarada pel seu diferiment voluntari en l’entrada en vigor i perquè només arriba a la seva aplicació a establiments hotelers. Recentment hem assistit a la polèmica tramitació a les Corts Valencianes per a la implantació d’aquest tribut amb enceses opinions a favor i en contra. Un tribut que, si s’aplica pels Ajuntaments de la nostra Comunitat incrementaria directament els seus ingressos, gairebé sempre dependents de l’Estat o de la Comunitat Autonoma.
La taxa turística com qualsevol altra taxa, deriva de la prestació d’un servei per part dels ajuntaments o de l’ús i aprofitament del domini públic per part dels ciutadans i les empreses. Resulta fins i tot comprensible que molts alcaldes preferisquen no aplicar-la als seus municipis perquè directament no són destinacions turístiques, però hi ha altres municipis que sí que ho són perquè basen la seva economia principalment al turisme. A cap ciutadà no el pot privar de la pràctica del turisme, al contrari, de facto ha esdevingut en un dret, però les destinacions turístiques d’èxit tenen una capacitat de càrrega limitada en forma d’ocupació del territori i de consum de béns públics i de serveis. Així ho han entés països com Portugal, Itàlia o Croàcia, comunitats autònomes com Catalunya o les Illes Balears o ciutats com Amsterdam o Venècia.
Els pressupostos que cada any aprova l’Ajuntament de Benissa i que inclouen a la seva òrbita l’empresa pública de neteja Benissa Impuls, es duen a terme per atendre un determinat nivell d’ús de béns i de serveis com ara neteja de platges i cales, carrers, camins, socorristes, policia, recollida d’escombraries, manteniment de vials, enllumenat, aigua potable, etc, i aquests consums i serveis els paguem els benissers i benisseres i ningú més, però des de fa un temps venim rebent una allau de turistes i no només a període estival, que indubtablement incrementen l’ús i consum dels nostres béns i serveis i molt em temo que aquesta situació anirà “in crescendo”. D’altra banda hi ha una altra circumstància que no hem d’oblidar i és que aquest fenomen del turisme massiu ens ha de fer reflexionar de forma immediata sobre el model de turisme que actualment tenim i el que volem en el futur per a Benissa perquè bé podem “morir d’èxit” amb les nostres platges, cales i muntanyes icòniques abarrotades mentre el nostre tradicional turista fidelitzat i rendible i fins i tot els propis benissers i benisseres, fugen de la massificació.
En democràcia res no hauria de ser gratuït excepte l’educació, la sanitat, la prestació assistencial, la justícia i el servei d’ordre públic. És un error que l’ús de determinats béns, serveis i activitats que emprenem els ciutadans no cobrisca almenys un cost simbòlic encara que a ningú li agrade pagar tributs. La taxa turística i l’ús i la prestació de serveis turístics són una oportunitat per generar ingressos públics i alhora llançar un missatge al turista sobre la qualitat de la nostra destinació turística si veritablement ens importa. Ens toca decidir si repercutim el cost o irremeiablement veiem deteriorats els nostres béns i serveis que directament afecten el turisme.
Vicent Cabrera Cabrera. Secretari General del PSPV-PSOE Benissa
Comentaris a la notícia
Voleu deixar un comentari a la notícia?