Opinió

Benissa davant una oportunitat històrica; per Vicent Cabrera

Vicent Cabrera
Vicent Cabrera

Resa el nostre himne que “Benissa és Noble i Senyora”, però en l’actualitat és una mica més. La pandèmia que estem patint altera no només la nostra manera de vida individual, sinó també, al conjunt de la societat de la qual formem part. Aquesta crisi sanitària ens ha precipitat a una nova crisi econòmica la profunditat i abast encara desconeixem i enfront d’ella la Unió Europea, a través de les seves institucions, ha articulat un espectacular programa econòmic en forma d’ajudes que per a Espanya suposarà 72.000 milions d’euros que rebrà en els pròxims tres anys, dels quals podran beneficiar-se el Govern Central, els autonòmics, els Ajuntaments i també les empreses privades, sempre que siguem capaços d’aportar a la Unió Europea els projectes en què pretenguem invertir aquesta extraordinària suma de diners perquè s’han de justificar les inversions.

Paral·lelament el Govern Central ha anunciat recentment la suspensió de les regles fiscals actualment en vigor per als exercicis fiscals 2020-2021 circumstància que suposarà per a aquells ajuntaments que disposin de romanents de tresoreria, podran endeutar-se i usar aquests romanents per finançar el dèficit en el que poden incórrer en els anys 2020 i 2021 inicialment. El romanent de tresoreria a 31 de desembre de 2019 comptabilitzat en els comptes de l’Ajuntament de Benissa ascendeix a 8.312.512,51.-€.

En suma, tota l’exposició anterior es tradueix en que l’Ajuntament de Benissa va tenir moltíssims diners per gastar si no hi ha complicacions polítiques, econòmiques o sanitàries d’última hora, i aquesta serà una oportunitat que no podem deixar passar per alt si volem ser un poble pròsper ja que portem moltíssims anys, massa, on les despeses fixes i les despeses corrents de l’Ajuntament de Benissa han crescut fins a arribar a un nivell pràcticament equiparable als ingressos, anul·lant en l’actualitat qualsevol possibilitat pressupostària de destinar recursos públics a inversions, la qual que impedeix i hipoteca qualsevol transformació i modernització de Benissa i de fet, converteix a l’Ajuntament de Benissa en una simple empresa de serveis sense més.

Però governar no només és gastar diners a mansalva, també és prendre decisions polítiques que fins i tot tenen més transcendència que les econòmiques. Benissa, la nostra ciutat, necessita imperiosament alçar el vol polític. A dia d’avui encara no tenim un pla estratègic de turisme que actualitze la nostra estratègia turística per a l’almenys la pròxima dècada i que implique decididament al sector privat. És el futur immediat davant el madur sector de la construcció, per això i per citar algunes incongruències polítiques, és incomprensible que encara tinguem emplaçada l’oficina de turisme a l’Avinguda del País València en lloc de situar-la en les actuals Cases del Batle com correspondria a la nostra rellevància històric-turística. Com incomprensible resulta que no disposem ni tant sols d’una minúscula estació per als turistes que ens visiten i romanen a l’espera d’autobusos o taxis a la recerca del seu destí, fent ús de les instal·lacions d’una empresa de Benissa que ocasionalment els brinda caritat en seus compassos d’espera.

A més, ens cal modernitzar les nostres infraestructures rurals actualment bastant deteriorades mitjançant una forta inversió pública. Hem de comptar igualment amb un pla cultural que modifique la irrellevància en què ens trobem respecte a altres municipis de la comarca, i com no, adoptar polítiques perquè la transformació digital sigui a Benissa no només una realitat empresarial sinó també social. Aquesta nova revolució que estem vivint acceleradament, la digital, sens dubte deixarà perdedors pel camí. És d’altra banda insostenible que siguem dels municipis que està perdut població dins de la comarca tot i estar situats estratègicament a la Marina Alta i entre dues capitals de província i aquesta població que estem perdent, majoritàriament són joves que, de no oferir-los un futur en la nostra localitat, acabarà hipotecant-nos.

Hem de prendre infinitat de decisions polítiques mitjançant el màxim consens polític i en multitud d’àmbits sense demora i aprofitar aquesta oportunitat que se’ns brinda. Benissa és “Noble i Senyora” sí, però en l’actualitat també Antiga, ens agrade o no. Aprofitem aquesta oportunitat per si no se’ns torna a presentar.

Vicent Cabrera. Secretari general de PSPV-PSOE de Benissa


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?