Opinió

Per fi Bèrnia; per Vicent Cabrera

Bèrnia
Bèrnia

Com París, “per fi Bèrnia”. El Ple de l’Ajuntament de Benissa de el passat mes de novembre aprovava per unanimitat de tots els grups polítics, instar a la Generalitat Valenciana a que inclogui la Serra de Bèrnia i Ferrer a la futura Ordre Autonòmica de regulació d’accés als Espais Naturals i al temps instar a més a la mateixa Generalitat Valenciana a que consideri la possibilitat de declarar a aquesta emblemàtica serra, Parc Natural.

La moció política es la resposta a la constatació de la reiterada massificació que pateix Bèrnia durant els caps de setmana fonamentalment fins a arribar en molts casos al límit de la seva capacitat de càrrega en termes mediambientals. La insòlita imatge de l’Everest ple de turistes encallats en el seu propi cim que vàrem contemplar l’any passat, es reprodueix freqüentment en Bèrnia.

Però l’afluència massiva de visitants a aquest enclavament icònic per a Benissa i a altres llocs de l’orografia del País Valencià o de l’Estat no és recent ni ve derivada de l’anomenada “nova normalitat” precipitada per la pandèmia que estem vivint tal com expressa la moció política encara que certament el fenomen s’ha vist amplificat en gran mesura. Vivim en una societat democràtica que cada vegada més s’embolica de valors que comparteix amb el que representa Europa i els europeus, prova d’això és l’actual practica massiva de l’esport a tots els nivells o el gaudi d’activitats d’oci en general i turisme a particular en espais naturals.

La Serra de Bèrnia i Ferrer hauria d’haver estat Parc Natural dins el nostre sistema de Parcs des de fa ja molts anys a l’igual que ho són El Montgó i el Penyal d’Ifac perquè sempre ha estat una anomalia a la Marina Alta la seva no inclusió i això tot i la singularitat de múltiples factors que la caracteritzen que són precisament descrits en la Moció Política presentada al Plenari de l’Ajuntament.

Però el debat polític sobre si la Serra de Bèrnia i Ferrer ha de ser Parc Natural és antic, ve d’altres Corporacions Municipals que han conformat l’Ajuntament de Benissa i és que Bèrnia, al menys per al Partit Socialista de Benissa, sempre ha estat considerada un recurs estratègic primordial per a la nostra localitat mereixedor d’un projecte o grup d’iniciatives polítiques coordinades que el nostre Ajuntament hauria de liderar.

En primer lloc i més important perquè constitueix un entorn natural singular dins dels ecosistemes mediterranis des del punt de vista de la biodiversitat, que requereix de no només la seva preservació sinó també accions que representin la reintroducció d’espècies, tant de plantes com d’ animals.

En segon lloc perquè Benissa disposa d’infraestructures pròximes a la Serra que es troben infrautilitzades i el seu ús permetria la creació d’una Aula de la Natura per tal d’apropar el patrimoni natural de Bèrnia i el seu entorn a tots els visitants, conscienciant de la importància de la seva biodiversitat i conservació, sense oblidar-nos de la regulació del seu accés i l’obtenció de recursos econòmics perquè sense ells no hi cap tipus d’acció política i encara més, crear ocupació.

En tercer lloc, perquè la projecció de la Serra de Bèrnia suposaria un estímul per als establiments i allotjaments del seu entorn, que tradicionalment han estat ignorats, amb vistes a elevar la seva qualitat, prestigi i imatge, donat que la política turística local en la mesura que ha existit a l’Ajuntament de Benissa, ha estat sempre bolcada a la zona costanera, en el turisme de sol i platja, però no hem d’oblidar que França, per posar un exemple, que és el primer país al món en turisme, no ven sol i platja precisament.

En quart i últim lloc, perquè posar en valor Bèrnia repercutiria en totes les activitats tradicionals que es practiquen en el seu entorn i es veurien així mateix revalorades si no es cau en l’error d’establir en aquest entorn un proteccionisme tan extrem com caduc que desplaci a l’ ésser humà de eixe entorn, ja que sense l’esser humà, no serà possible conservar la biodiversitat.

Compartim valors amb els nostres coreligionaris europeus però ens falta la seva projecció, iniciativa i treball, ens cal sobretot creure en nosaltres mateixos. Lliurar Bèrnia a la Generalitat sense disposar d’un projecte liderat pel propi Ajuntament és com el lliurament de la Llobella, que sens dubte acabarà sent el femer de la Costa de Benissa a l’espera de ser fatalment pastura de les flames algun dia. La Moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament sobre la Serra de Bèrnia i Ferrer mereixia sens dubte alguna cosa més que un S.O.S a la Generalitat Valenciana perquè faci de policia en ella i amb això salvar la nostra consciència política.

Vicent Cabrera. Secretari general de PSPV-PSOE de Benissa


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?