Opinió

Reflexió sobres les festes de la Puríssima Xiqueta, per Vicent Cabrera

 

Processó de la Puríssima Xiqueta
Processó de la Puríssima Xiqueta

VISCA BENISSA I VISCA LA PURÍSSIMA XIQUETA

L’elecció de les Regines Infantil i Major, Carla Gisbert i Àngela Bertomeu amb les seus corts de dames, i la presentació en el mateix acte del president de les Festes Patronals 2015, Raul Martinez , dins del mes de setembre, suposa l’inici dels actes preparatoris que conclouran a l’abril del 2015, en concret l’última setmana, moment en què celebrem les nostres Festes Patronals, unes festes que en paraules del radiofònic i flamant president, són les millors de la comarca de la Marina Alta, afirmació que hem de subscriure almenys en la seua glamurosa posada en escena però també són unes festes que any rere any, invariablement, i ja són molts, repetixen el mateix programa i format.

Esta reiteració en programa i format, suposa una espècie de compliment estrictament de la màxima: “no canvies mai les sendes velles per les novelles”. Però ni que dir front que esta màxima o veritat popular portada a l’extrem, ens fa ignorar que l’èsser humà , individual i col·lectivament, no pot banyar-se dos vegades en el mateix riu, ja que encara que no ho parega, tot canvia i res roman al nostre voltant.

I és ací on s’ha d’incidir, perquè el mateix Programa i el mateix Format durant més de 25 anys, han tret de punt al col·lectiu dels més jóvens, al dels més majors i al dels jóvens en situació de pares de xiquets menuts, i en general, probablement a tots. Bé pareix que més que disfrutar de les nostres festes patronals, estiguem començant a més, a patir-les. Vegem els que es vol dir amb alguns exemples relatats cronològicament:

1r.- DIVENDRES NIT. CORONACIÓ DE LES REGINES INFANTIL I MAJOR.

És este un acte que s’inicia a les 22.30h però que en realitat des de les 20.00h ja ha donat començament una cercavila prèvia realitzada pels futurs festers pels carrers de Benissa.

Este acte conclou aproximadament a la 1.30h any rere any, i de forma immediata arranca una orquestra, que ni està sent acompanyada pels festers, que ni tan sols han sopat, ni està sent acompanyada pels beniseros d’una certa edat, que a les 2.00h de la matinada tenen les seues raons evidents, ni pels benissers amb fills xicotets que també per raons òbvies queden a eixes hores fora de combat i en definitiva tampoc és acompanyada pels més jóvens que romanen vetlant armes en els locals llogats, de moda últimament a Benissa, a l’espera de la seua música afí que amb seguretat emergirà a altes hores de la matinada.

2n DISSABTE VESPRADA. OFRENA A LA NOSTRA PATRONA

Un acte l’organització del qual any rere any evidència que ha de reestructurar-se per complet, sense més motiu o afegit. Tots quants hem participat en ell, coneixem la seua extensa i extravagant organització.

3r.- DIUMENGE . DIA DE LA PATRONA

Tant la “Mascletà” com la Processó perden adeptes de forma contínua any rere any per l’incompliment d’horaris i en el cas de la Processó, per la seua eternització que acaba sense solució de continuïtat amb el llançament del castell de focs artificials, acte que ens porta fins a pràcticament les 00.00h de la nit. Impossible atendre per a la gran majoria de benissers i benisseres una hora més tard una orquestra que inicia els seus compassos amb un públic fantasma o invisible on falten fins tots els festers.

4t.- DILLUNS I DIMARTS . DIA DELS RIBERERS I DELS FADRINS.

El dia dels Riberers festa local només a Benissa, se situa en la meitat mateixa de tots els festejos i a més, bé pareix o ens pareix que és el moment en el qual els benissers ens desposseïm de tota ostentació i ens submergim de ple en la part més lúdica de les festes, però pocs obliden que al dia següent, dia dels Fadrins, ja no és festa local a Benissa, i a més, la prolongació de la nit del dia dels Riberers fins a altes hores de la matinada, ha buidat pràcticament de contingut el dia dels Fadrins.

5t.- DIMECRES, DIJOUS I DIVENDRES. BOUS AL CARRER.

Per descomptat, no sense polèmica, per a gens insulsa, respecte si han de celebrar-se durant tres o quatre dies per raons de tots conegudes, i per tant si en el dissabte dia de les ANYADES , han de celebrar-se també bous al carrer, alhora que multitud de benissers es precipiten a un desenfrenament de fi de festa que conclou eixe mateix dissabte.

Omet majors comentaris sobre els desajustos de les nostres festes perquè l’objectiu d’este article no és aprofundir en el detall de la seua programació, però no em resistisc a comentar com a resum, l’esquizofrènic que resulta escoltar les despertades diàries al voltant de les 8.00h quan a penes una hora abans, modernes discomòbils disparen decibels en quantitats industrials sobre els quatre punts cardinals de Benissa. 25 anys després ja no necessitem despertades, estem tots desperts. Els festers poden estalviar-se els coets i la banda de música. Tal és el canvi.

Les nostres festes necessiten repensar-se, i més fins i tot racionalitzar-se d’una vegada perquè tot ha canviat i perquè col·lectius molt nombrosos de benissers i benisseres amb este Programa i Format estan sent desplaçats d’elles. És una bona oportunitat per a una Comissió de Festes, detindre’s un instant i meditar les nostres festes patronals per a reflexionar sobre com les han viscudes en el passat i com els agradaria viure-les. Res és pràcticament etern en esta vida i menys vells dogmes que no ens procuren major felicitat. El conservadorisme no és aliat del progrés humà ni ho ha sigut mai en cap camp del coneixement humà, és mera subsistència. Només la valentia i la intel·ligència són aliats de l’avanç.

Visca Benissa i Visca la Puríssima Xiqueta no pot una frase repetida fins a la sacietat i buida de fe. Ací van algunes idees, només algunes : 

Avancem el divendres la coronació de les Regines almenys una hora i mitja perquè puguen participar i assistir a l’acte no sols els familiars dels festers i una vegada conclòs, tots tindrem temps d’acompanyar l’Orquestra que abans de finalitzar eixe mateix divendres ja podrà delectar-nos. Eixe divendres és ja festiu i no hi ha inconvenient en això.

Meditem amb deteniment l’acte de l’ofrena a la nostra patrona el dissabte, segur que hi ha mil formes de fer-ho àgil sense desmeréixer els múltiples compromisos que tanca.

Avancem igualment la Processó de la nostra patrona almenys una hora el diumenge. De segur que serà entendible si hi ha voluntat d’enteniment i comprensió. La resta de la nit serà racional per a tots, insistisc, per a tots.

Traslladem el dia del Fadrins al dissabte i que convergisca amb el dia de les Anyades i celebrem quatre dies de Bous al carrer de dimarts a divendres. Fadrins i Anyades no són incompatibles en l’actualitat, potser sí fa 25 anys però ara podem tornar a dotar de contingut el dia dels Fadrins si ho traslladem de dia.

En fi, que no siga per falta de suports.

* Vicent Cabrera és portaveu del Grup PSPV-PSOE en l’Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

JOSE

Ya era hora de que alguien intente aplicar sentido común a nuestras fiestas. A ver si cunde el ejemplo y surgen nuevas ideas (eso sí, aceptadas por la comisión de turno) y el programa deja de ser un copio y pego, en el que solamente cambian el nombre de las orquestas.


Voleu deixar un comentari a la notícia?