Natura

El Consell declara paisatge protegit la Serra de Bèrnia i Ferrer

El Consell va aprovar ahir declarar la Serra de Bèrnia i el Ferrer com a paisatge protegit. El paratge abasta una extensió de 2.843 hectàrees dels termes municipals de Benissa i Xaló, a la Marina Alta.

La Serra de Bèrnia i Ferrer és un conjunt de serres litorals i prelitorals que formen un sistema d’elevat valor paisatgístic i ambiental.

La gran altitud que assoleixen aquestes muntanyes, la seua diversitat ecològica i morfològica i la proximitat a la mar són els principals factors que contribueixen a l’existència de nombrosos hàbitats de flora i fauna, entre els quals s’inclouen moltes espècies endèmiques. De fet, la zona és Lloc d’Interés Comunitari (LIC) del País Valencià.

El patrimoni cultural de la Serra de Bèrnia i Ferrer és tan ric com els seus valors naturals. De fet, té el Fort de Bèrnia, un castell fortalesa de guaita, obra de l’enginyer italià Giovanni Battista Antonelli que està situat en el vessant de la serra a 850 metres d’altura, i la Torre de Bèrnia, que data del segle XIII i està al cim de la muntanya.

Más recents, encara que d’elevat valor etnològic són els masos, corrals i marges de pedra relacionats amb l’explotació agrícola tradicional.

Territori i Habitatge ha triat la figura de Paisatge protegit, contemplada per la Llei d’Espais Naturals del País Valencià, com l’adequada per a la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics d’un espai natural.

La gestió de l’espai protegit propugna l’ús sostenible dels recursos naturals i inclou una important funció social per a l’estudi, ensenyament i el gaudi dels seus valors ambientals i culturals.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?