General

Veïns de Bonaire alerten de la possible construcció de la ximenera del crematori

Des del grup municipal CIBE-Bloc recorden les més de 1.100 al·legacions de ciutadans i ciutadanes de Benissa que estan en contra de l’ubicació del futur tanatori-crematori al Pla de Bonaire i en el seu comunicat indiquen que “una vegada més el govern del Partit Popular segueix governant d’esquenes als ciutadans del nostre poble.”

Aquest debat sorgí arran de la concessió de la llicència d’obertura i funcionament a l’empresa Funerària Segelles, SL, per a l’exercici de l’activitat de servei de pompes fúnebres i tanatori el 6 d’agost de 2003, per part de la Regidoria d’Urbanisme, a càrrec de Josefa del Valle.

Eixe mateix mes des del grup municipal CIBE-Bloc es presentava una moció en què demanavem que es buscara una alternativa més adequada per a ubicar aquestes instal·lacions tan perilloses per a la salut dels veïns. Lamentablement eixa moció no es va aprovar amb els vots en contra del Partit Popular i l’abstenció dels grups PSOE i PSI.

Segons el CIBE-Bloc el tanatori-crematori mai s’hauria d’haver construït en eixe lloc per les raons següents:

1a) Està dins del poble en una àrea d’indústria-aparador on es preten donar una imatge bonica de l’entrada nord (direcció València) del municipi i a més es permet la construcció d’un habitatge en la part alta dels edificis.

2a) Als voltants hi ha un fort assentament de casetes de camp i es tracta d’una àrea que està molt a prop del col·legi Manuel Bru, del nou institut de secundària Josep Iborra i de les instal·lacions esportives (camp de futbol La Costa, Palau Sant Pere i la futura piscina coberta).

3a) La Comissió Provincial d’Activitats Qualificades i d’Impacte Ambiental ha catalogat aquesta instal·lació com a “molesta, insalubre, nociva i perillosa”. A més, en una de les clàusules sobre les mesures correctores del tanatori inclou l’extracció dels materials tòxics i perillosos, prèviament a la seua incineració, dels cadàvers, és a dir, està referint-se a un servei de crematori.

4a) La sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justicia del País Valencià va publicar fa un temps una sentència que exclou la possibilitat d’ubicar tanatoris-crematoris dins del casc urbà. Aquesta resolució s’ha dictat per al cas concret del municipi valencià d’Alfafar, en què un empresari volia construir una instal·lació d’aquest tipus al polígon industrial.

5a) Una investigació realitzada al nord-est d’Anglaterra ha demostrat que les dones que viuen prop d’alguna planta incineradora o d’algun crematori tenen un risc superior que els seus fills nasquen amb malformacions o morts.

Cal recordar que des del CIBE-Bloc en el ple ordinari del dia 5 d’abril de 2005 i en l’apartat de precs i preguntes van preguntar al batle:

PREGUNTA DEL CIBE-BLOC:
Pel que fa al tema del tanatori-crematori que es vol ubicar al pla de Bonaire. En el seu dia es va donar llicència per a tanatori-crematori però el batle es va comprometre que es farien gestions perquè no es fera el crematori.

RESPOSTA DEL BATLE:
S’han fet les gestions i efectivament l’informe de Sanitat no contempla l’activitat de crematori. Però la regidora d’urbanisme està mantenint converses amb l’empresa perquè no es pose en marxa cap crematori ja que no es deixarà fer funcionar. A banda d’això en la modificació puntual que s’està tramitant del Pla General va a excluoure’s l’ús del crematori per a tot el terme municipal, excepte al cementeri municipal.

PUNTUALITZACIÓ DEL CIBE/BLOC:
S’hauria d’estudiar el tema des del punt de vista jurídic ja que l’empresa té atorgada llicència per a crematori i pot demanar responsabilitats a l’ajuntament.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?