General

Un cementiri amb els dies contats

“Si no tenen respecte als vius com van a tenir-ne als morts”. Amb aquesta contundència van denunciar ahir fonts de CIBE (Ciutadans Independents de Benissa) les irregularitats que veuen en el desmantellament del Cementeri Vell de Benissa. Les mateixes fonts van assegurar que l’ajuntament, que governa el PP, i la Funerària Selles SL., “estan buidant precipitadament els nínxols per a poder iniciar com més aviat millor (en la parcel·la) les obres de construcció d’un tanatori-crematori”.

El grup independent de Benissa també va lamentar que els veïns no tenen veu en aquest assumpte, ja que fa dos anys es van presentar en el consistori unes 1.100 al·legacions contra la ubicació del futur tanatori-crematori en el Pla de Bonaire, que és un polígon comercial i d’aparador situat al costat del nucli urbà.

Aquestes al·legacions no han convençut ni l’equip de govern ni l’alcalde, Juan Bautista Roselló, que el Pla de Bonaire no és el lloc més adequat per al crematori-tanatori. Les mateixes fonts de CIBE abans citades asseguren que “el lògic hagués estat instal·lar el crematori en l’actual cementiri, que està més allunyat del municipi”.

En el polígon comercial, molts propietaris tenen els seus habitatges en el pis de dalt dels establiments. El grup independent de Benissa adverteix que l’activitat de crematori pot generar riscos per a la salut d’aquests veïns. “És un despropòsit. Les micropartícules generades després de les incineracions contaminaran la zona afectant aquestes famílies i fins i tot els alumnes de l’escola i els pacients del Centre de Salut, ja que ambdues instal·lacions es troben pròximes al Pla de Bonaire”.

Precisament, per aquest motiu, CIBE “exigeix a l’equip de govern que revoque la llicència que va concedir a la Funerària Selles, i que rectifique abans que siga massa tard, perquè el cementiri ja estiga demolit”. Els independents no tenen, no obstant això, cap confiança que l’equip de govern faça marxa enrere. Tot el contrari. Denuncien que “la rapidesa i la presa en buidar els nínxols del cementiri evidencien l’interès que tenen per començar les obres com més aviat millor”.

Aquest grup va més enllà i insinua que el cementiri s’està buidant “possiblement de forma il·legal”, ja que abans de derruir-lo existeixen uns tràmits legals, com per exemple establir un temps determinat perquè les famílies dels morts puguen reclamar els seus parents. “Hi ha molta gent del poble que ni tan sols sap que estan buidant els nínxols i traslladant els seus familiars morts al nou cementiri”, denúncia CIBE.

No obstant, en l’últim ple ordinari, l’equip de govern del PP va assegurar que el trasllat de les restes dels morts es feia correctament. “Cada esquelet s’identifica i duu un nombre d’expedient perquè no existisca cap risc de confusió”, va comentar llavors l’alcalde.

Els independents no ho veuen tan clar. Apunten que hi ha restes enterrades en fosses comunes i impossibles d’identificar.

CIBE proposa que, “per respecte a les famílies i als propis difunts, es construisca en el nou cementiri un monument funerari en què es guarden les restes que no s’hagen pogut identificar i així, almenys, les famílies poden saber on estan els seus avantpassats”.

L’actual polèmica del trasllat precipitat de les restes dels morts que denuncia aquest grup independent és, amb tot, la punta de l’iceberg. CIBE al·ludeix que, en l’actual controvèrsia, hi ha també rerefons urbanístic. Recorden que fa dos mandats, quan ells governaven (l’alcalde era Isidor Mollà), es va iniciar un projecte perquè la plaça de l’Església quedés exempta d’edificacions. Es van expropiar totes les cases excepte una.

Segons CIBE, l’actual equip de govern del PP va arribar a un acord amb la Funerària Selles i aquesta empresa va comprar aquesta casa als seus propietaris, els germans Giner, per 30 milions de pessetes, quan en realitat estava taxada en 15.

I després, sostenen els independents, el consistori permutà una parcel·la situada en el Pla de Bonaire de 900 m2 que inclou part del Cementeri Vell. La funerària va obtenir després la llicència per a instal·lar un tanatori-crematori que ha deslligat molta oposició.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?