Fets històrics

Troben un calabós amb dibuixos i inscripcions de la Guerra Civil a les Escoles Velles de Benissa

Emblema de La Falange
Emblema de La Falange

El Casal Cultural de Benissa ha presentat una instància a l’Ajuntament del municipi sol·licitant la preservació i estudi dels dibuixos, gravats i baixrelleus efectuats durant la Guerra Civil Espanyola que han aparegut en la part posterior de l’Escala principal de les Escoles Velles.

La troballa casual indicaria que aquest xicotet espai va ser utilitzat com a calabós, presumptament per la unitat militar feixista italiana dels Flechas Negras que va ocupar Benissa a l’abril de 1939.

Aquests elements suposen un nou indici per als historiadors sobre el desenvolupament de la Guerra Civil al nostre poble i les persones/ tropes que hi van intervenir, i són un document històric d’interessant vàlua patrimonial que ara es troba amenaçat per les obres d’estabilització estructural de l’edifici que s’estan efectuant.

Entre els dibuixos i gravats figuren l’emblema de la Falange, una creu i els comptes o dies en què van estar reclosos els soldats.

El “Grupo Escolar de Benissa”, també conegut com “Escoles Velles” de Benissa, declarat Bé de Rellevància Local en 2020, va ser planificat en temps de la dictadura de Primo de Rivera pels arquitectes Ildefonso Bonells Rexach i per Vicente Pascual en temps de la Segona República. Ha estat testimoni d’alguns dels fets més rellevants de la vida del poble de Benissa, i és el lloc on s’han educat diverses generacions de benissers i benisseres.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?