General

Publiquen el tràiler del documental “Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil”

Portada del documental "Fer la guerra.  Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil"
Portada del documental “Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil”

El benisser Luis Botella Ivars, guanyador en 2014 dels Premis 25 d’abril d’investigació, juntament amb Robert Llopis, ha dirigit un documental titulat “Fer la Guerra. Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil”, i ha volgut fer públic un tràiler on es desvetllen totes les claus d’aquest document visual.

Segons narra el propi documental:

“Fer la guerra no és un documental de rojos o blaus, de vencedors o vençuts… Aquest documental és la història d’una guerra, la història d’un país i d’un poble contada pels seus protagonistes. És la història de Benissa i el paper que jugaren els seus ciutadans en aquest conflicte, sense buscar reobrir cap tipus de ferida ni de portar a la memòria records dolorosos, sinó per a què les futures generacions puguen saber en què consistí i els dolors i misèria que comportà.

El documental comença en el moment que les persones del poble de Benissa s’assabenten a juliol del 1936 que ha esclatat la guerra, la seua mobilització, i posteriorment la seua assignació a una brigada per a ser enviats als distints fronts segons les necessitats del moment. El documental va recorrent els diferents episodis de la Guerra Civil, com les batalles de Guadalajara, Terol, l’Ebre… i la sort de cada ciutadà benisser en la guerra. A l’acabar la guerra es produïren fugides desesperades; els qui més sort tingueren, pogueren tornar a Benissa sense més repercussions, els menys afortunats caurien presos en camps de concentració o haurien d’exiliar-se a França per fugir de la repressió.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LvC3lE5zF_A[/youtube]

Us presente el tràiler del documental Fer la guerra. Els últims combatents de Benissa en la Guerra Civil. El pròxim dia 25 d’abril es publicarà el documental complet a youtube, facebook i les distintes plataformes digitals, i formarà part del llibre Fer la guerra. Diccionari i testimonis dels combatents de Benissa en la Guerra Civil (1936-1939), guardonat amb els premis 25 d’abril del 2014. El documental comptarà amb subtítols en valencià, castellà, anglés, italià i francés”.

Aquest documental s’ha pogut realitzar gràcies al finançament de VAPF Cultural, Partit Popular Benissa, Partit Socialista de Benissa, UGT L’Alacantí – La Marina, CCOO FEIS del País Valencià i Seu Universitària de la Marina.

Luis Botella Ivars és el director del documental, qui va realitzar tot el treball de producció i va gravar els testimoniatges l’any 2009, i ha comptat amb la col·laboració de Robert Llopis i Sendra com a productor executiu; Víctor Pineda Ribes com a muntador, en grafismes i càmera; a Eduard Torres com a càmera; a Vicent Artur Moreno com a locutor; a Maria del Mar López Roldán en la sincronització dels subtítols, a més de l’elaboració dels subtítols en valencià, castellà i anglès; amb Rose Cooper en la correcció de textos en anglès; amb Armando Federico Salle en els subtítols en italià i Carmen Martí Fabra en els subtítols en francès.

Luis Botella Ivars és llicenciat en Història per la Universitat de València. Compta amb un Màster d’Història i identitats mediterrànies (XV-XIX), en el qual va treballar les visites reials a la ciutat de València en 1567, i amb el Màster en Secundària. L’any 2014, va ser guardonat amb els premis 25 d’abril, en investigació juntament amb Robert Llopis pel llibre “Fer la guerra. Diccionari i testimonis dels combatentes de Benissa en la Guerra Civil (1936-1939).

El documental compta també amb una pàgina de facebook oficial.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?