General

Infobenissa trau a la llum el projecte de construcció de l’Ajuntament a les escoles velles

Projecte de construcció del nou ajuntament a les Escoles Velles de BenissaInfobenissa ha tingut accés recentment al projecte de construcció del nou ajuntament de Benissa al solar que ocupen actualment les Escoles Velles de Benissa.

La informació va ser publicada al blog d’arquitectura Propuestas_inconsultas al setembre de 2008, com a part d’una conferència que l’arquitecte i docent Helio Piñon (Onda, 1942) va impartir el 3 de setembre de 2007 a Rio Grande do Soul (Brasil).

El projecte incorpora un edifici principal que allotjaria el nou ajuntament en el solar de les escoles velles i inclouria un xicotet auditori. A més, en el subsól es trobaria un pàrquing soterrani de tres plantes.

El projecte comptaria també amb dos edificis annexos, un situat a l’antic taller de la Peugeot, edifici actualment en desús, que s’utilitzaria per a tasques administratives. L’altre, situat al carrer Bilbao a les conegudes “Cases dels mestres” s’utilitzaria com a pisos per a funcionaris.

Tot el conjunt estaria inspirat en l’obra de Le Corbusier i el British Art Center dissenyat per Louis Kahn.

El projecte hauria sigut plantejat en l’anterior legislatura, en l’època en què Josefa del Valle encara era regidora d’Urbanisme abans d’abandonar el Partit Popular.

Tot i que sembla que la crisi econòmica va acabar per descartar aquest projecte, el futur de les Escoles Velles encara roman incert. L’edifici, exponent de la construcció d’escoles públiques a principis del segle XX, dissenyada durant la dictadura de Primo de Rivera i executada durant la II República, té un gran valor sentimental per als benissers, però la manca d’inversió per part de l’ajuntament fa que patisca un gran deteriorament, que de continuar així farà que l’edifici es trobe prompte en una situació crítica irreversible. La pèrdua d’altres construccions emblemàtiques de Benissa com l’antiga església fortalesa de Sant Pere o la Torre del Capità Cabrera, han de servir d’exemple perquè la situació no torne a repetir-se, per la qual cosa les entitats públiques farien bé a actuar amb eficàcia i urgència.

El debat del futur de les Escoles Velles ha estat un tema polèmic en els últims temps. Partits com el PP i el PSOE van proposar obertament enderrocar l’edifici per a la construcció d’un pàrquing que dinamitzaria el centre històric. Altres, com el PSD proposaven respectar la façana, i el Bloc proposava respectar l’edifici.

Les propostes de la societat civil han anat encaminades a preservar les escoles velles i, fins i tot, obres premiades al certamen d’arts plàstiques l’Espai Trobat com la del benissenc Francesc Xavier Soler feien referència a la necessitat de conservar l’edifici com un regal per a les generacions futures.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?