General

Comencen les obres a les Escoles Velles de Benissa

Aula de les Escoles Velles de Benissa
Aula de les Escoles Velles de Benissa

Les obres, que es van iniciar a finals de la setmana passada, es duran a terme per a restituir la coberta de les escoles velles Pare Melchor. Amb un pressupost de final d’execució de 189.257,84 €, IVA inclòs (amb unes millores ofertades sense cost per a l’Ajuntament de 25.000 € + IVA), el termini d’execució és de 3 mesos i mig.

L’intervenció consisteix en desmuntar la coberta amb recuperació de l’estructura de fusta i teules, i tornada a muntar amb un reforç de l’estructura i l’introducció d’una panell aïllant i tela asfàltica. Hi ha una part de la coberta plana que es demoleix completament i es construeix nova amb forjat de formigó.

Des de la regidoria d’Obres, Xavier Tro explica que esta intervenció ha sigut possible gràcies a un treball final de màster, a càrrec de l’arquitecta benissera Reme Giner Ivars, publicat recentment amb el títol ‘Les antigues escoles graduades de Benissa al llarg del segle XX. Arquitectura, Evolució del conjunt i patologia existent’.

L’estudi detalla de forma minuciosa l’estat actual d’abandó de les Escoles Velles i fa un repàs de la seua història. A més, es fa un estudi arquitectònic, compositiu i constructiu on es poden observar els trets més destacables i les solucions constructives utilitzades. També nomena que l’edifici va ser en la seua època un emblema, en convertir-se en la primera escola pública de la zona. Entre els problemes que pateix l’edifici, l’estudi qualifica com el més urgent la filtració d’aigua a l’edifici.

Com a conclusió, l’estudi deixa oberta la porta a un treball més exhaustiu sobre la patologia existent i les seues possibles solucions per tal de possibilitar la recuperació de l’edifici.

El treball es pot consultar a https://www.infobenissa.com/arxius/tfmescolesvellesdebenissa.pdf

Cal assenyalar que les escoles velles han estat a punt de desaparèixer fa poc de temps, fins i tot és va aprovar enderrocar-les en un acord pres per la Junta de Govern el 20/11/2007. “Afortunadament, la pressió d’una part de l’oposició del moment i per suposat, de bona part de la ciutadania benissera, ho va impedir”, rememora Xavier Tro, regidor d’Obres.

Les escoles velles és van començar a construir l’any 1928 durant la dictadura de Primo de Rivera, tot just després d’acabar l’Església de la Puríssima Xiqueta. De fet, estaven a càrrec del mateix arquitecte, Vicent Pascual, d’Alcoi. Es van inaugurar el 1936, ja proclamada la II República, i van tindre ús escolar fins mitjans dels anys 80.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?