General

Nova edició del Mercat dels Porxes; per Joan Josep Cardona

Mercat dels Porxes de Benissa
Mercat dels Porxes de Benissa

Aquest passat dissabte, 9 d’abril, assistirem a la Plaça del Rei Jaume I, a una nova jornada comercial de productes de proximitat. El bon oratge ajudà a fer que la trobada fos més animada del que ja és habitual. Així que més parades, i conseqüentment més públic. Però malgrat que la concurrència de gent s’ocupés d’oferir un aspecte nodrit no es veié reflectit en la tertúlia. Així que aquesta va tindre com a públic a Don Juan Giner, Benjamin, un matrimoni jove i que no se’n perd una, Vicent el Roget i el cronista oficial de Benissa. Bé, la gent s’ho perdé. Aquesta vegada es tractava de dissertar sobre l’espart. Tingué tal intensitat el tema que no menys que aparegué en la conversa, ni més ni menys que els drets senyorials dels antics senyors territorials de Benissa, a més del comerç del producte, usos i… fins i tot la batalla de Trafalgar i les cordes d’espart que aguantaven les veles de la famosa nau “La Santíssima Trinidad”. Més erudició ja no en cabia.

I acudim a això de l’espart per quan Vicent Santacreu, Pepe Poller i Pepe Berlandina van ser convidats per l’organització a mostrar al públic com treballaven en viu el material alhora que exposaven en una taula alguns utensilis sortits de les seves mans. Per cert, i per contribuir a la mostra, Don Juan va portar una canana de caçador feta amb espart que era una autèntica obra mestra. No cal dir que Vicent, Poller i Pepe Berlandina van ser molt fotografiats tant pel públic nacional com el nombrós contingent d’estrangers que es paraven meravellats davant de la parà observant com anaven trenant cordeta.

Aparegueren entre els productes d’hort unes faves del terreny produïdes, com sempre, de forma ecològica per Benjamin. També nispros. Es va comentar que la collita d’enguany quasi porta un mes avançada. Les temperatures inusualment elevades que hem tingut aquest hivern han fet que maduressin abans d’hora. A favor seu, fou acord general, que estan molt més dolços que els de la collita de l’any passat. Deu ser obra de les saons darreres, que quasi apleguen ja a ser de cent litres des de principi d’any. Ve molt bé aquí dir que les pluges han de caure quan convé i corresponen. També aparegueren uns espectaculars espinacs tan grans com les coliflors. Una cosa descompassada.

Seguint amb les coses de menjar les parades del vi, a banda del sempre abnegat contribuent, que és el cup de Navaixetes, amb bons vins de Pinos, en va vindre una de nou. Es tracta dels vins que elabora Joan Tàrrega a la partida de Canor. Joan és net d’aquell gran benisser que fou Joan Ribes, germà del tio Pepe Norantacinc, i que tenia una tenda de robes a València. Un immens patriota que fundà la Colònia de Benissers a València. Era un fi poeta llorejat en els Jocs Florals de València. Aquí a Benissa té el seu germà Salomon, un enorme ceramista amb taller obert al costat del Cantó de Cotana, allà dalt al final de l’Avinguda del País Valencià. Procedeixen d’una família artista i enamorada de Benissa. Elabora vins a partir de les varietats tradicionals de Benissa, com són el gironet i la marseguera. Fa a més un incomparable vermut. Els seus productes els empara en la raó social “Vinyologia Canor”. En vam comprar una botella de negre que esperem encetar en aquestes properes festes de la Puríssima.

En l’apartat d’artesania vam veure uns magnífics murals de ceràmica d’un artista de Manises. Ja parlarem d’ell en altra ocasió. Ens cridà l’atenció els productes que va portar “Tejamania”·. Bellíssimes pintures sobre material tradicional de ceràmica. En especial teules. Té el seu taller a la partida L’Horta, d’Altea, vila veïna nostra i molt significada per l’acolliment als artistes. Ja voldríem nosaltres per a Benissa eixa forma de fomentar la cultura. En fi…

Amenitzava musicalment la trobada un guitarrista, genuí artista d’ètnia gitana, de mans prodigioses i un gran talent. L’acompanyava una ballaora amb excel·lent ritme i també amb una bona veu. Ens oferiren una mostra de música molt delicada i allunyada dels estereotips d’aquest gènere. La parella és originària de Melilla i està de gira per la península.

Tot això és el que va donar de si aquesta nova edició del Mercat dels Porxos que s’ha convertit en imprescindible per a cada segon dissabte de mes. Fins l’altra.

* Joan Josep Cardona és cronista oficial de la vila de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?