Opinió

El Mercat dels Porxos. Trobada i diàleg; per Joan Josep Cardona

Tertúlia al Mercat dels Porxos de Benissa
Tertúlia al Mercat dels Porxos de Benissa

En el bon art de la conversa ha d’haver primer l’absència dels curtcircuits fonamentalistes que interfereixen en la fluïdesa de la transmissió del discurs, del seu assenyat debat i de l’elevació de les conclusions cap a un fi positiu i de sòlida construcció. Fóra d’aquí, la conversa és una xerrameca de poca molla. Un passar l’estona. Acompleix això una missió? Si, no cap dubte. Entretén i conforma una funció social. Com també és una bona teràpia contra la soledat. Els humans, ja s’ha dit, som animals socials. La gent que busca la diària esmorzada no fa altra cosa més que fer-se companyia, ajudar-se en la motivació i considerar-se part d’un cos social que tant pot ser el petit nucli dels amics, com un altre de més projecció. Quan en una de les trobades s’imposa entre els intervinents un mur d’intransigència s’ha d’actuar amb una delicada enginyeria de reconducció de les aigües arborades. De no fer-se així les trobades solen caure en la poc amable circumstància de ser perpinyera d’ironies, de banalitats o, en el pitjor dels casos, de corda de trinquet per on solen anar les pilotes rasants amb mala bava.

Ha estat un encert de Benjamin Pineda, ànima de convocar cada segon dissabte de mes el “Mercat dels porxos de Benissa”, provocar en un racó de la plaça una animada tertúlia que ja va per la seva tercera edició. Després de l’actuació del grup de música que posa un punt de nostàlgia entre els oients de les bones interpretacions sol anunciar que la tertúlia comença al recer de l’estàtua del rei Jaume. Allí, a l’ombra, i amb còmodes cadires, la xerrada es fa amb gust i amb gana de participar.

La del passat dissabte versava sobre el carro i el seu paper de vehicle transportador de mercaderies al mercat. Era un tema que donava per a parlar també de les carreteres, dels hostals, dels llocs de procedència, del comerç dels animals i del servei que produïen eixos vehicles per transportar, junt amb els passatgers, les idees i les novetats que corrien pel món. Moderat per Joan Josep Cardona, cronista oficial de Benissa, intervingueren en la conversa vells llauradors i inclòs un vell carreter com era Pepe Xaquera. Joaquim de Porcellanes va aportar notícies sobre el seu ofici de carnisser i altres intervinents, com Cayetano Bertomeu parlaren del seu veïnatge amb un antic carreter. La saviesa de Don Juan Giner va posar el punt científic sobre els productes sanitaris per guarir les malalties del bestiar.
Particularment es va deixar a faltar les anteriors presències d’un home molt callat, però molt atent i respectuós, de nacionalitat romanesa, que ens afegia algunes particularitats de la seva cultura sobre allò que anava comentant-se. Era una mostra de la diversitat i la voluntat de trobada que tenen aquestes tertúlies. Tant de bo que puguem trobar per a altres ocasions aquesta riquesa humana que tant ajuda al respecte cap a altres cultures.

A part d’això el mercat va donar de si l’oportunitat que els xiquets poguessin fer unes passejades a llom de burro i que alguns més majors gaudiren d’un breu viatge a bord d’un vehicle tirat per cavall. Es tractava del denominat “carro alacantí”, molt ben conservat, i que circulava pel carrer de la Puríssima fins la Plaça del Portal. El mercat també aportava la presència d’artesans locals centrats en articles de decoració, fets amb bon gust i a preus baratíssims. Altres coses del dia van ser l’aparició de molt bones melmelades de les recents collites, uns pans artesanals molt gustosos i la confirmació dels bons vins de Pinos que produeix la família Navaixes, també molt bons carnissers benissers. Hi havia magnífiques penques del terreny de la varietat “nuquet”, un preciós julivert i carabasses seques. Una delícia casolana, del terreny i una bona ocasió per adquirir productes ecològics conreats al vell estil dels nostres llauradors. I, naturalment, la constatació de gent jove, i major que exposa al públic el seu art mitjançant objectes artesanals molt meritoris i en línia amb una elogiable creativitat i bellesa.

* Joan Josep Cardona és cronista oficial de la vila de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?