Opinió

El darrer mercat dels porxos; per Joan Josep Cardona

Tertúlia al Mercat dels Porxos de Benissa
Tertúlia al Mercat dels Porxos

El passat dissabte 10 d’octubre, i tenint per marc la plaça del Rei Jaume I, va tindre lloc una nova edició del denominat Mercat dels Porxos. És una iniciativa animada per Benjamin Ortolà i que convoca cada segon dissabte de mes a uns quants comerciants dels denominats “Comerç de proximitat”. Aquesta ocasió comptava amb una parella de joves músics que feien en directe música entre country, blues i folk. Era una parella molt disposada a fer passar un bon matí de dissabte escoltant música que està fora dels circuits comercials habituals. Entre els productes agraris posats a la venda estaven els de la temporada. Així les reines eren les magranes i els caquis. Tampoc faltaven carabasses tendres disposades a ser assecades i poder preparar amb elles els bunyols de l’hivern. Vam veure també melmelades quasi recentment fetes i una mostra de vins i cerveses artesanals. També estaven presents objectes artesanals i, per descomptat, la curiositat de persones de nacionalitat estrangera que, hem de ser sincers, eren els autèntics animadors de la trobada.

A les dotze en punt es va iniciar en un apartat del recinte la ja habitual tertúlia de mercat que en aquesta ocasió estava dedicada a la utilització pels nostres majors dels pesos i mesures antigues. La tertúlia, dirigida pel cronista oficial, va comptar amb l’assistència d’un públic variat i de diferents edats. No van faltar un parell de vells llauradors que ens van parlar de la recollida primerenca de les olives per a elaborar el denominat “oli de torronet”. Continuà la conversa, cada vegada més animada, perllongant-se per un espai d’hora i mitja de durada.

Entre els comentaris agraris es va fer esment que amb les recents pluges havien rebrotat les figueres. Tothom va dir la seua i coincidirem en el fet que mai s’havia vist una situació tan compromesa per la que ha passat aquest estiu el sofert arbre. Altres van dir que començaven a veure’s les pomeres i pereres florides. Comentari general va ser el superb aspecte que tenen ja les penqueres. Més com les pluges no cauen a gust de tots es van lamentar el ràpid podriment de les magranes i el mosquit que delma la collita de caquis, cosa inexplicable per quan els fruits exposats estaven sans i tenien bon aspecte. Per contra la saó ha ajudat que els cabrerots inflen i que per Tots Sants podrem veure collita de rovellons.

Per remullar la boca seca, -feia una mica de calor-, un dels comerciants va oferir una orxata casolana que era una pura delícia. També altres van preferir tastar una excel·lent cervesa artesana que Benjamin havia tingut la prevenció de posar a refrescar dins d’una gaveta amb glaçons de gel.

Nosaltres vam adquirir un lot de cervesa i per obsequiar-nos vam rebre un test amb un planter de julivert per veure si tenim sort aquesta vegada i ens surt una camada en condicions.
I així fins el proper mercat que serà ja dins del mes de novembre amb la tardor avançada.

* Joan Josep Cardona és cronista oficial de la vila de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?