General

L’ajuntament diu que ha paralitzat les obres que han deixat al descobert les restes humanes

Com que al final tot es converteix en el mateix, és cert que els ossos humans amb el pas dels anys prenen el color de la terra i així es confon i no es pot distingir una cosa d’una altra. Això és el que ha d’haver ocorregut en l’antic cementeri de Benissa en què part de cadàvers han emergit a la superfície després d’uns moviments de terra realitzats per part d’una excavadora per a la construcció d’un comerç o una nau industrial. Edificació que ara ha estat paralitzada segons l’ajuntament.

Per als familiars de difunts, es tracta d’una situació que ve de llarg. Segons els afectats pel trasllat de les restes humanes de familiars, “des de fa uns 20 anys els diferents governs ens avisaven que havíem de fer el trasllat al nou cementeri, però mai vam pensar que donarien autorització per a poder començar unes obres mentre quedaren restes humanes ací”.

Així doncs, els benissers creuen que qui haja permés aquesta situació “ha faltat al respecte de descansar en pau”. És més, els testimoniatges recaptats afegeixen que ja no et pots “ni morir dignament” perquè “quan et descures t’estan desenterrant a tu i als teus avantpassats amb la pala d’un camió”.

I és que les exhumacions definitives que es porten a terme des de l’any 2000 ja arrosseguen polèmica. Els familiars, per llei, han d’estar presents en tot moment per a comprovar i certificar el trasllat. Però el més sorprenent és que, segons fonts consultades, en nombrosos casos veïns que anaven disposats a desenterrar el cos d’un home es trobaven amb una dona o viceversa.

Francis Crespo, veïna de Benissa, assegura que son pare i la seua àvia encara descansen al cementeri del Pla de Bonaire. Es mostra sorpresa en assabentar-se que les restes estan espargides pel sòl, ja que assenyala que l’Ajuntament li va assegurar que anava a traslladar les restes “de mon pare i de la meua àvia a una ossera que s’anava a construir a aquest efecte”. “No em crec que hi hagen aparegut ossos dels nostres avantpassats i que no sapiguem on van a anar a parar”, va dir.

Des de l’equip de govern local (PP) tant la regidora de serveis generals, Josefina Ivars, com el tinent d’alcalde, Antonio Torres, han declinat fer qualsevol tipus de declaracions i s’han limitat a fer un xicotet comunicat de premsa per a donar explicacions al poble de Benissa sobre l’ocorregut.

Pel que fa al desagradable descobriment, l’Ajuntament de Benissa va informar ahir que “a conseqüència d’unes obres, les màquines han excavat en capes més profundes i han trobat restes humanes de les quals no es tenia constància”. Així mateix, des del consistori van concretar que va ser l’empresa que realitza els treballs sobre l’antic cementeri qui va alertar l’ajuntament de l’esborronadora troballa. Llavors des de l’ajuntament es va decidir la paralització dels treballs, sempre segons fonts municipals, i es “van iniciar immediatament les mesures adequades perquè aquestes restes es recullen i tracten adequadament”.

A més, l’ajuntament es compromet per tal que després de la recuperació i tractament de les desenes de restes humanes trobades en una part de l’antic cementeri de Bellita es porte a terme “el seu posterior trasllat al cementeri nou”, se suposa que a l’ossera que allí existeix, i, de fet, “s’han destinat tres operaris municipals que estan portant a terme aquestes tasques”. La majoria de les restes que queden són les que pertanyen a famílies molt humils o principalment a morts que no han estat reclamats pels familiars per a dur-los a Canor.

No obstant això, des del consistori van voler recordar que el consistori va començar el trasllat de les restes des de l’antic cementeri de Bellita al nou de Canor a partir de l’any 2000 “en diferents fases”. El cementeri que ara està absolutament abandonat i on les parets de nínxols han cedit i han deixat al descobert cranis de l’interior de taüts va ser clausurat fa uns 25 anys.

Per al trasllat de les restes “es van realitzar excavacions segons els plànols i informació que obrava en el seu poder sobre la situació dels diferents soterraments”. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Benissa van afirmar que “la totalitat de les restes haurien d’haver aparegut en aquestes excavacions” encara que a la vista està, mai millor dit, que encara queda molt de treball per fer.

Durant la vesprada d’ahir encara treballaven a la zona afectada una pala excavadora i dos camions que seguien traslladant la terra.

Comunicat del grup municipal CIBE-Bloc

El grup municipal CIBE-BLOC, vol mostrar el seu total malestar i la seua indignació més profunda, amb motiu de la demolició del cementeri vell, sense previament haver classificat i traslladat les restes dels nostres avantpassats al cementeri nou.

Des del CIBE-BLOC pensem, que el que està passant al cementeri vell es una falta absoluta de respecte cap als avantpassats dels benissers i és un espectacle lamentable i grotest, el vore com fan moviments de terra mesclats amb restes humanes d’una forma precipitada i sense haver desenterrat amb cura les restes cadavèriques.

Tampoc sabem quin tipus d’autorització hi ha perquè estes restes hagen sigut traslladades a la partida de Benimarraig, a una finca particular.

Des del CIBE-BLOC demanem a l’alcalde, Juan Bta. Rosselló, com a màxim responsable de l’Ajuntament de Benissa que pare immediatament esta barbaritat i que ell mateix haurà de respondre davant d’una comissió d’investigació sobre este lamentable tema que anem a sol·licitar que es cree.

Com sempre el nostre alcalde està a les ordres d’interessos particulars i la seua miopia i falta de sensibilitat li fan ser el responsable de tan grans barbaritats com la que s’han fet al cementeri vell.

Des del CIBE-BLOC ens preguntem i li preguntem als nostres ciutadans, si no són capaços de respectar els nostres morts com ho van a fer amb els vius.

Cal recordar que el grup municipal ja va denunciar al setembre de 2004 una situació semblant.

Notícies relacionades
Un cementeri amb els dies contats (26/09/04)

Arxius d’interés
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?