General

La Guàrdia Civil desallotja la casa quarter de Benissa després de 50 anys de servei

Pel seu interés reproduïm aquest article aparegut al diari LAS PROVINCIAS l’11 de gener de 2007:

Ara si. La caserna de la Guàrdia Civil de Benissa, té els dies contats. Les cinc famílies de la Benem`writa que han viscut durant anys a la casa quarter de l’avinguda del País Valencià traslladen el seu lloc de treball i la llar a un altre punt de Benissa.

En aquest cas, les oficines s’emplaçaran en una planta baixa situada al carrer Bilbao, al costat de l’edifici del Jutjat de Pau i els seus domicilis seran cinc cases, tres d’elles propietat de l’ajuntament i dos llogades pel govern municipal.

El desallotjament de la casa quarter es deu per dos motius. El primer el lamentable estat de l’edifici, que necessita des de fa anys d’una remodelació a fons.

I el segon, el més important, que no ha possibilitat escometre les obres, és que l’edifici és propietat d’un particular que ha rescindit el contracte amb el Ministeri de l’Interior.

Els agents haurien d’haver abandonat l’immoble el 31 de desembre, però després de diverses converses, es va aconseguir una pròrroga, concretament fins trobar i condicionar un lloc de la Guàrdia Civil alternatiu.

L’Ajuntament de Benissa i el Ministeri de l’Interior ha arribat a una acord per a garantir que els agents de la Benemèrita es queden al poble encara que el batle benisser, Juan Bautista Roselló va avançar que “el trasllat és provisional” perquè ja s’ha encarregat la redacció del projecte de la futura casa quarter a un arquitecte.

El batle preveu que les obres de les noves instal·lacions comencen aquest enguany.

Les oficines del carrer Bilbao “estan adequadament condicionades perquè els agents desenvolupen el seu treball correctament” va aclarir el batle.

Aquest ha estat el compromís que ha assumit l’ajuntament benisser, “de moment” ja que la segona part consisteix, segons Roselló, a construir la nova casa quarter.

Les noves instal·lacions se situaran a la partida Pla de Carrals, una zona que segons el batle reuneix la condicions per a construir la caserna i s’inclou en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a aquests ssumptes.

La Guàrdia Civil seguirà

Així doncs, el batle assegura que la permanència de la Guàrdia Civil a Benissa és “un compromís que havíem d’assumir” per la seguretat i el servei social que significa per als veïns, va insistir.

Ara com ara, el cost total de les obres és una incògnita ja que en l’avantprojecte, que es va fer públic durant un ple, es va parlar d’una quantitat d’1,5 milions d’euros encara que el batle va assegurar desconèixer a quant ascendirà finalment la construcció de les instal·lacions.

De les primeres converses amb el Ministeri de Foment es va extreure que el Govern Central pagaria 600.000 euros dels 1’5 milions previstos en l’avantprojecte, la resta, 900.000 euros haurien de pagar-se a través de les arques consistorials encara que el batle ha avançat que “la nostra idea és sol·licitar a la Generalitat Valenciana que participe en el finançament” va comentar, per tal que d’aquesta forma es “dividisca entre els tres els costos dels treballs”.

Precintaven les finestres per a evitar el fred

Amb només pegar-li un cop d’ull des de l’exterior a les instal·lacions de la Guàrdia Civil un es pot imaginar les condicions en què els agents treballaven i atenien els ciutadans.

Parets desfetes, humitats, instal·lació elèctrica deficient, sense sistemes de seguretat en l’immoble, i fins i tot, es poden veure finestres de fusta precintades amb adhesius i altres elements per a evitar l’entrada del vent i el fred.

L’entrada al pati del darrere també dóna idea de les dolentes condicions de l’immoble.

El fet de ser molt costosa la seua remodelació i de pertànyer a un particular ha limitat les actuacions per tal de solucionar qualsevol nova deficiència que apareixia en la casa.

Roselló demana més ajudes a Interior

El batle de Benissa, el popular Juan Bautista Roselló ha lamentat que el Ministeri de l’Interior no pague íntegrament el projecte de construcció quan el sòl sobre el qual s’edificaran les noves dependències, al Pla de Carrals, són de propietat municipal i serà cedit per l’Ajuntament al departament que dirigeix Pérez Rubalcaba.

Respecte al trasllat, Roselló va ressaltar que els agents de la Guàrdia Civil l’han pres molt bé i d’aci, va apuntar Roselló “s’extreu la seua vocació de servei ja que han col·laborat al màxim per a agilitar els tràmits de la mudança”.

“Per fi tindrem unes instal·lacions dignes”

El lleu udolar d’un gos i un cartell de Tot per la Pàtria mig caigut ha estat la postal que ha deixat com a comiat la casa quarter de la Guàrdia Civil de Benissa.

Els sis agents que convivien en unes instal·lacions apunt d’esfondrar-se, estan fent aquests dies les maletes per a abandonar de manera definitiva un edifici que deuria haver estat desallotjat el passat 31 de desembre.

Preguntats sobre aquest tema, els guàrdies civils del lloc de Benissa es mostren optimistes i feliços ja que per fi “anem a poder tindre unes instal·lacions dignes”.

I és que l’estat actual de les dependències els ha obligat a passar els últims tres dies fent els seus equipatges i embalant les seues pertinences per a traslladar-se fins a uns pisos que, segons van comentar a LAS PROVINCIAS, “han estat arrendats per la Guàrdia Civil i l’Ajuntament de Benissa”.

Atenció ciutadana

Ara, esperen poder atendre d’una manera adequada els ciutadans ja que afirmen “ací ens era molt difícil, estem molt contents amb les noves oficines, estan ben condicionades just al costat de la policia local”, pel que es dóna a entendre que la coordinació d’ambdós cossos de seguretat serà més eficaç.

Respecte a la possibilitat que les dependències es traslladaren a l’antic institut Josep Iborra, fonts properes a la Guàrdia Civil van apuntar que “aquesta proposta es va descartar perquè era més car adaptar aquest edifici que traslladar-nos a les oficines municipals”. La plantilla de la Guàrdia Civil al complet espera que les autoritats competents en la matèria complisquen el seu compromís i construïsquen una nova casa quarter “digna i completa per a la Guàrdia Civil de Benissa”.

Amb aquest escenari, la casa quarter de Benissa penja el rètol de tancat després de més de 50 anys d’història.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?