General

CC OO denuncia a la Fiscalia i la Guàrdia Civil l’explotació d’immigrants en La Marina Alta

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda el 23 de juliol de 2000 al diari El País:

El sindicat CCOO ha denunciat davant la Fiscalia i la Guàrdia Civil la suposada existència d’una borsa d’immigrants contractats il·legalment per a treballar en les obres de la urbanització Cumbres del Sol, al poble alacantí de Benitatxell (La Marina Alta). Segons la denúncia, els treballadors estrangers que es troben en situació d’explotació pels promotors del complex oscil·len entre 60 i 70, la majoria magrebins i sud-americans. No estan donats d’alta, i els empresaris els cobren el lloguer d’uns xalets cedits a manera de dormitori. El sindicat demana que s’investigue la possibilitat que part d’aquests immigrants siguen allotjats en un garatge de la veïna Benissa.

El sindicat CCOO va presentar la denúncia arran d’una visita que van realitzar els responsables de l’àrea de Seguretat i Salut Laboral a la urbanització Cumbres del Sol, acompanyats per una patrulla de la Guàrdia Civil de Xàbia. En el recorregut per la urbanització, que s’estén sobre un vessant en una zona escarpada i de difícil accés, els sindicalistes van comprovar l’existència d’uns campaments base que presentaven un grau important de brutícia i servien com a habitatge per al col·lectiu d’immigrants, que supera el mig centenar. “Els treballadors, en aquest cas, estaven en condicions que vulneren la dignitat de l’home, i uns altres dormien en simples tendes de campanya”, recull la denúncia. Altres treballadors estaven instal·lats en xalets en construcció, “encara que a aquests se’ls cobra diners per això”, precisa la denúncia. Els immigrants, a preguntes dels representants del sindicat, van reconèixer que no estaven donats d’alta en el règim de la Seguretat Social, i que tampoc havien denunciat aquest fet “per temor a ser expulsats de l’obra” i quedar-se sense treball. “Un altre grup d’obrers va denunciar que no havia cobrat en els últims tres mesos, per aquest motiu han hagut de recórrer a l’església i a la Creu Roja per a subsistir”, ressenya l’escrit.

Finalment, CCOO assegura tindre notícies que un tercer grup d’immigrants (entre 15 i 20 persones) s’allotgen, igualment en condicions precàries, en un garatge a la veïna localitat de Benissa, l’adreça concreta de la qual es desconeix. Els immigrants són traslladats diàriament a la urbanització per a treballar.

Francisco Velasco, responsable de l’àrea de Salut Laboral de CCOO, assegura que el sindicat entén que “s’ha provat la situació d’indefensió d’aquests immigrants, que per altra banda atenta contra la dignitat de l’home i contra els drets dels treballadors”. “Per tant”, afegeix, “urgim tant a la Fiscalia com a la Inspecció de Treball que actuen per a posar fi a l’explotació del col·lectiu i, al mateix temps, que investiguen l’entramat de societats dels promotors de la urbanització per si també poguera derivar-se un delicte fiscal”.

Velasco subratlla que aquesta borsa de treballadors estrangers contractats irregularment en la urbanització Cumbres del Sol és una xicoteta mostra dels alts índexs d’activitat laboral submergida que s’està produint en el sector de la construcció. “La utilització de treballadors sense donar d’alta en la Seguretat Social és més freqüent en el col·lectiu d’immigrants, a causa de les condicions d’indefensió en què arriben al nostre país, en la majoria dels casos sense papers. Tot això els converteix en presa fàcil per als pistolers de la construcció”, argumenta.

El sindicalista reclama una acció contundent per part de la Inspecció de Treball i una coordinació d’aquest departament amb les actuacions de la Guàrdia Civil i la Policia d’Estrangeria. “Encara que per això primer cal acabar amb el col·lapse de la Inspecció, és a dir, augmentar el nombre d’inspectors”, conclou.

Enllaç
Notícia General


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?