General

El president d’AUN paga 67,85 euros d’IBI per un xalet que en val 300.000

Notícia extreta de la web panorama actual

Charles Svoboda no sembla donar el millor exemple del que hauria de ser el president d’una associació, Abusos Urbanístics No, que proclama als quatre vents la defensa de l’Estat de Dret i de les garanties per als propietaris. El protagonista de la campanya contra la Llei Reguladora de l’Activitat Urbanística (LRAU) manté en el seu àmbit privat nombroses irregularitats urbanístiques, pel que té obert un expedient disciplinari per l’Ajuntament de Benissa, així com altres tantes de tipus fiscal o cadastral.

Com va desvetllar PANORAMA-ACTUAL aquest dimecres, Svoboda va optar per l’amenaça quan va haver d’afrontar les conseqüències de la situació irregular de la seua residència, situada en un sòl urbanitzable no programat el que, a efectes jurídics, mereix un tractament semblant a la consideració de no urbanitzable. Quan, efectivament, l’Ajuntament de Benissa va rebre una oferta per a aplicar una actuació urbanística integrada en la zona on té el president d’AUN i Lisa Svoboda la seua residència, ambdós es van dirigir per carta al batle per a advertir-lo, al març del 2004, que “estem disposats a arribar on faça falta, Tribunals Superiors de València i d’Europa, ja que disposem d’experiència, voluntat i recursos per seguir aquestes vies si és necessari.” Sense perdre ni una mica de contundència en aquella missiva, la família Svoboda advertia al batle que recorrerien a “advocats, polítics, catedràtics, financers, etc” i que a més comptaven amb “bons contactes amb la premsa local, regional, nacional i internacional”.

Però, segons la documentació a què ha tingut accés aquest diari, el president d’AUN no tindria perquè tenir massa motius per a la queixa. La seua propietat, segons figura en el registre, segueix sent considerada com el que va ser el 1982, quan va ser adquirida per 3.000 euros, una xicoteta casa d’agricultors gairebé en ruïnes per a guardar ferramentes. A pesar d’haver rehabilitat i ampliat en dues ocasions l’habitatge, haver aixecat un jardí, una àmplia piscina -l’origen de l’aigua de la qual es desconeix- i un garatge, l’immoble segueix sent considerat, a l’efecte de pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI), com una finca rústica de secà.

D’acord amb aquesta consideració, la propietat gaudeix actualment d’un valor cadastral de 9.047 euros, pel que ha d’abonar una quota líquida de 67,85 euros. Fonts immobiliàries consultades per aquest diari assenyalaven que, donada la ubicació i la transformació realitzada en aquesta propietat, l’immoble tindria un valor de mercat ben distint als citats poc més de 9.000 euros i que se situaria en no menys de 300.000 euros.

I és que, el mínim valor cadastral del que gaudeix la residència dels Svoboda s’entén per irregularitats com l’absència de la declaració fiscal. Però, hi ha més. La finca es troba a nom de la persona jurídica Canam Sports LTD. Svoboda (és el subjecte passiu) que no fa constar tampoc el seu corresponent CIF. La citada mercantil té per residència el conegut paradís fiscal de les Illes Caimà.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?