Esports

En la batalla rumb a l’Estret de Cook

Pepe Ribes operant el winche a bord de l'Estrella Damm. Copyright Laura Carrau / FNOB
Pepe Ribes opera el winche a bord de l'Estrella Damm

Les espases estan en alt als llocs davanters de la Barcelona World Race. Amb el líder Virbac-Paprec 3 novament en competició després de la seua parada tècnica de 48 hores a Wellington, els seus perseguidors Mapfre, Groupe Bel i Estrella Damm, s’afanyen a arribar com més aviat millor a l’Estret de Cook, entre les dues illes de Nova Zelanda, perquè no es torne a escapar. No és una tasca fàcil donades les inestables condicions del Mar de Tasmània, que estan dificultant enormement les decisions estratègiques de tots tres vaixells, en el que han arribat a qualificar com una “loteria” des del Groupe Bel.

El català Estrella Damm, en quarta posició, segueix de prop el vaixell francès a l’oest de l’illa sud del país austral. Vint milles separen els patrons Alex Pella i Pepe Ribes del vaixell de Kito de Pavant i Sébastien Audigane. L’Estrella Damm es va col·locar més al nord per estar més a sobrevent dels vents que van començar a entrar fa unes hores, encara que més tard i menys estables del que preveien les previsions meteorològiques. Però ja en les últimes cinc hores abans de l’informe de posicions de les 10 hora catalana, Ribes i Pella van fer un promig de 9,3 nusos, dos més que els seus rivals gals, una velocitat que els va permetre també esgarrapar milles al Mapfre, que s’acosta a l’extrem nord de l’illa sud neozelandesa. Així les coses, l’emoció està servida al capdavant de la flota.

Una navegació difícil

“Això està molt inestable”, advertia Pepe Ribes aquest matí. “Les previsions no es corresponen amb les condicions que estem tenint”, prosseguia el patró de Benissa (Alacant). “Però allò important és que anem avançant, encara que poc a poc i amb molt poc de vent”, assegurava. “Està ennuvolat i anem de xàfec a xàfec, de banda a banda”, comentava Ribes. El patró de l’Estrella Damm explicava: “Segons les previsions ens anava a entrar més vent ja des d’ahir però la situació és molt inestable. Ara mateix tenim 11 nusos del Nord i anem a 9,5 nusos de velocitat”.

En aquestes condicions és complicat valorar quan arribarà l’Estrella Damm al pas entre les dues illes: “Amb aquesta inestabilitat és difícil predir quan arribarem a Cook. Fa unes hores anàvem de popa, ara en cenyida … impossible fer prediccions “, explicava Ribes.

Per enfrontar-se a aquesta exigent situació, l’estat físic i mental és crucial, i després del gran esforç realitzat en la encalmada dels últims dies per reparar i revisar veles i altres elements, els patrons comencen a recuperar-se: “Físicament ens hem recuperat una mica del gran esforç dels últims dies”, afirmava un serè Ribes. “És important estar forts per al que ve, perquè l’estret de Cook és una loteria, amb poc de vent i molta corrent, és a dir, molta feina”, advertia. “No és cap ximpleria l’Estret de Cook, perquè són unes 200 milles en condicions molt inestables”, insistia el patró, que coneix bé la zona per la seua experiència a la Volvo Ocean Race de 2005.

Classificació provisional Barcelona World Race, 18 febrer 2011 09.00 GMT (10.00 hora catalana):

1. Virbac-Paprec 3
2. Mapfre, a 156,7 milles del líder
3. Groupe Bel, a 325,7 milles del líder
4. Estrella Damm, a 346,4 milles del líder
5. Renault Z.E., a 602,5 milles del líder
… Fins a 12 vaixells en regata


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?