Economia

L’advocat que arribava en avioneta

Pel seu interés reproduïm aquest article d’opinió aparegut al diari EL PAIS el 17 de març de 2005:

Va aterrar fa un any i mig aproximadament al litoral d’Alacant oferint substancioses inversions immobiliàries de grups estrangers. L’advocat Fernando del Valle, presumptament implicat en una xarxa de blanqueig de capitals a la Costa del Sol, va estendre el seu radi d’influència fins a la costa d’Alacant, on va obrir dos despatxos d’advocats. Per a visitar-los utilitzava una avioneta privada. Una vegada a Alacant es desplaçava per tot el litoral per a mantindre reunions amb possibles venedors de productes immobiliaris als quals poder oferir els seus clients.

El primer dels seus despatxos està situat al sud de la província, a la zona residencial de la Zenia, a la costa d’Oriola, una de les comarques que major creixement urbanístic ha experimentat durant els últims anys. L’altra oficina està situada al terme municipal de Benissa, a la Cala La Fustera, amb magnífiques vistes a la mar i al costat de la carretera de la costa, on hi ha xalets i urbanitzacions plenes de residents estrangers, procedents en bona mesura del centre i nord d’Europa.

Els que coneixen Fernando del Valle recordaven ahir com aquest advocat xilè nacionalitzat espanyol, empresonat per la seua presumpta implicació en una xarxa de blanqueig de diners que suposadament procedia del crim organitzat, sempre arribava volant amb la seua avioneta particular fins l’aeròdrom de Mutxamel (Alacant), a mitjan camí entre els dos despatxos, i des d’allí agafava un cotxe de lloguer per a acudir a intenses jornada de treball amb els seus treballadors i possibles clients.

La costa d’Alacant ha patit, durant els últims anys, una forta pressió urbanística i ha sigut reclam d’inversions immobiliàries per part de grups nodrits amb capital estranger, pel que la presència d’aquest advocat amb dues oficines a la zona es va considerar “normal i habitual”, segons reconeixen alguns treballadors d’aquest sector. Ahir, pels voltants del seu despatx de Benissa no es parlava d’una altra cosa: “Del Valle es veia encantador, sincer i bona gent, mai haguera pensat una cosa així”, va comentar el propietari d’una immobiliària situada a la Cala de La Fustera, on el bufet DVA manté una oficina amb dos advocats titulars i set secretàries. Un dels lletrats va prestar declaració davant la policia el dimarts i va quedar en llibertat. El personal del bufet va evitar ahir fer declaracions públiques. Un advocat que va assegurar conèixer els afectats va explicar a la porta del despatx que el personal de l’oficina “judicialment no està imputat i no hi ha cap detingut”. També va comentar que aquesta oficina es limitava a realitzar assessoraments jurídics en les transaccions immobiliàries de compra i venda.

Al juliol de 2004, DVA Abogados va obrir la seua seu a Benissa, un xicotet poble pròxima a Benidorm, amb l’objectiu d’atendre els seus clients i “revisar” tota la documentació. Cada dues o tres setmanes l’advocat xilé es deixava veure per Alacant. “És un home de negocis, molt preparat i regatejava fins l’últim cèntim”, recordava un agent immobiliari que va tractar amb Del Valle en una ocasió. “Va vindre a preguntant-me si coneixia terrenys en venda per a realitzar una important operació inversora en la zona de milers de milions de pessetes”, va explicar aquest agent, que prefereix no revetlar la seua identitat, i que va descriure com el grup inversor estranger al qual Del Valle representava pretenia construir entre 2.000 i 3.000 cases a la comarca. “Al final l’operació no es va materialitzar. Li vam preparar tota la documentació però mai més es va saber res sobre el tema”, va agregar aquest responsable de vendes immobiliàries que acumula una experiència de 20 anys en el sector. Del Valle, en aquella ocasió, va dir que buscava terrenys per a un “potent grup inversor israelià”.

Segons alguns advocats i persones vinculades a l’activitat immobiliària en la comarca, DVA Abogados atenia presumptament importants clients de dues immobiliàries: Ocean States i MacAnthony Realty, amb seus centrals a Marbella, però que van obrir oficines als pobles alacantins de Moraira i Calp, respectivament. “Aquestes agències s’encarreguen de portar clients, fonamentalment britànics. Després de dos o tres dies amb ells visitant propietats, els advocats preparen tota la documentació per a les compres”, explica un treballador d’una de les oficines immobiliàries del grup Biblos, que també opera a la zona. Ocean States va realitzar una mitjana de 100 a 200 transaccions immobiliàries mensuals a la costa d’Alacant i té emprats a més de 28 agents comercials, mentre que MacAnthony Realty ocupa de 20 a 25 delegats de vendes especialitzats sobretot en clients estrangers.

El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, del PP, va reconèixer ahir a aquest periòdic que DVA Abogados havia sol·licitat a l’Ajuntament en alguna ocasió “informació sobre determinats plans urbanístics, però mai va presentar una proposta concreta i tampoc es va materialitzar”. El batle va mostrar la seua sorpresa per la presumpta vinculació d’aquesta oficina amb la trama destapada a Marbella. Alguns advocats del poble, que coneixen el sector turístic, consideren que es tracta d’una “xicoteta” ramificació de tot l’entramat de societats, i opinen que “el marge de maniobra” d’aquests advocats a Benissa per a poder defraudar era “bastant reduït”, ja que només assumien els serveis jurídics.

Enllaç d’Interés
Notícia Original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?