Economia

Benissa culpa al PP de quedar-se sense inversions en baixar els ingressos per l’IBI en 424.000 euros

Xavi Tro,   Fernando López i Manolo Juan van comparèixer ahir a Benissa en roda de premsa
Xavi Tro, Fernando López i Manolo Juan van comparèixer ahir a Benissa en roda de premsa

La liquidació dels pressupost de l’any passat reflecteix un superàvit, amb un romanent de més de dos milions d’euros, segons va explicar ahir el regidor d’Hisenda de Benissa, Fernando López. Malgrat açò, el nou equip de govern, comandat per Reiniciem, va anunciar ahir que les inversions “van a passar a zero euros en 2017” a causa de l’herència de l’anterior executiu. En concret, el regidor ho va atribuir a la baixada de l’IBI aprovada pel PP i que suposa una reducció en els ingressos de 424.000 euros per aquest impost.

La primera compareixença conjunta dels integrants del tripartit va ser per a aclarir que l’anterior executiu havia deixat l’ajuntament “baix mínims” i açò comportarà tindre una “economia de guerra”, va apuntar el responsable d’Hisenda. “El PP ens ha deixat sense ingressos i sense un pressupost”, va lamentar.

López va detallar que aquesta situació que s’han trobat, en no poder recórrer al superàvit, els portarà a no poder dur a terme actuacions com un pla d’ocupació o a escometre obres necessàries com acabar la remodelació de les antigues escoles, la peatonalització de la plaça o incrementar els serveis en la zona costanera. En la seua opinió, la segona baixada del 8% en l’IBI va ser “irresponsable” i ara no tenen capacitat de millorar la vida dels veïns de Benissa com ells desitjarien.

Sobre aquest tema, va destacar que estan treballant a tota màquina per a comptar el més aviat possible amb uns nous comptes, ja que ara estan amb els pressupostos prorrogats. La intenció és que els nous estiguen acabats en el termini d’un mes.

Per a tractar de comptar amb una mica de diners per a inversions, cercaran la manera d’estalviar en algunes partides. Segons Fernando López, es reduiran les despeses protocol·làries i en publicitat, s’evitaran duplicitats.

“Hipotecats”

López va comparèixer ahir al costat del portaveu de l’equip de govern, el socialista Manolo Juan, i el regidor de Creama, Xavi Tro, de Compromís. Tro va subratllar que “ens veiem hipotecats” per la decisió dels populars de rebaixar l’IBI. Va comentar també que la quantitat que es deixa d’ingressar en les arques municipals per les dos últimes reduccions d’aquest impost ascendeix a uns 860.000 euros, la qual cosa equival al pressupost que té l’empresa municipal Benissa Impuls.

A més, va apuntar que espera que la postura del PP a l’hora d’aprovar els pròxims comptes siga “una abstenció responsable”.

Per la seua banda, Manolo Juan va emfatitzar que l’equip de govern estalviarà tot el possible per a fer alguna inversió. El portaveu de l’executiu va destacar que la demora en el pressupost d’enguany respon al fet que estan mirant en quins capítols es pot reduir la despesa.

També va recordar que, malgrat tindre superàvit, l’ajuntament només pot usar una xicoteta part i ha de ser en obres financerament sostenibles. A més, va recalcar que en tindre menys ingressos la llei els obliga també a tindre menys despeses perquè al final hi haja superàvit. I va avançar que en breu es rebrà una part dels 135.000 euros del Fons de Cooperació Municipal.

Tot i que encara és prompte per a pensar en els pressupost de l’any que ve, quan encara no tenen tancats els de l’actual exercici, el regiodor d’Hisenda va reconèixer que van a estudiar la manera de revertir l’última de les dos baixades d’IBI, ambdues d’un 8%. Açò implicaria una pujada d’aquest impost per a 2018.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?