Successos

La Guàrdia Civil desarticula un grup criminal especialitzat en el robatori en l’interior de cases

Alguns dels objectes furtats
Alguns dels objectes furtats

La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones per ser les presumptes autores, de moment, d’un total de 95 delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, sent aquests robatoris amb força en interior d’habitatges, amb i sense habitants, robatoris en interior de cases, estafes bancàries (per ús fraudulent de targetes), encobriment, blanqueig de capitals, així com també els delictes d’usurpació d’estat civil, usurpació de béns immobles, contra la seguretat viària i pertinença a grup criminal. La investigació continua oberta per a determinar la possible participació dels detinguts en més fets delictius.

L’operació va començar el juny passat de 2020, quan els agents de l’Equip d’Investigació de la Guàrdia Civil de Moraira-Benissa van detectar un increment en la comissió de fets delictius contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, el modus operandi del qual seguia un patró molt semblant en tots els casos.

Els autors accedien a segones residències, la majoria d’elles d’ús vacacional, fent ús de la força si això era necessari, realitzant aquesta activitat en horari de nit i matí, per la qual cosa, en algun d’aquests casos, els habitants es trobaven a l’interior del domicili.

Un altre factor a tindre en compte era que se centraven en sostraure objectes als quals pogueren donar una ràpida eixida en el mercat, principalment joies, rellotges, diners en efectiu, targetes bancàries i objectes electrònics com tauletes, ordinadors portàtils i telèfons mòbils.

En el cas de les targetes bancàries, procuraven fer ús d’elles en les hores immediatament següents a la sostracció i en establiments pròxims, per a poder traure’ls el màxim rendiment abans que la víctima la bloquejara.

Fruit de les nombroses gestions d’esbrinament, es va poder constatar l’existència d’un grup criminal format pels membres d’una mateixa família, assentada en la localitat valenciana de Riba-roja de Túria els quals, de manera coordinada i concertada, utilitzant com a mitjà de transport diferents vehicles de la seua titularitat o de tercers, feien desplaçaments a localitats de la província d’Alacant, per a cometre aquests fets delictius, com per exemple Teulada, Moraira, Benissa, Calp, Benitatxell, Dénia i Xàbia, així com també a altres localitats de les províncies de València (Gandia, Cullera, Sueca, Tavernes, Aldaia), de Castelló (Benicàssim, Oropesa i Borriana) i, fins i tot, de Conca (en la seua majoria de la comarca de la Manchuela conquense; Minglanilla, Granja d’Iniesta, Motilla del Palancar, Villanueva de la Jara, Pozorrubielos de la Manxa).

Els dos autors coneguts, una parella composta per un home de 27 i una dona de 25 anys, es desplaçaven des de Riba-roja de Túria a les altres províncies limítrofes, sempre per carreteres nacionals i comarcals, parant en les localitats anteriorment citades i cometent els diversos fets delictius, tant en el seu desplaçament d’anada com en el de tornada.

Aquest grup es ramificava, al seu torn, en una xarxa de “col·laboradors”, aconseguint donar eixida, de manera quasi immediata, als nombrosos objectes sostrets en els diversos robatoris.

Amb tota aquesta informació obtinguda, els agents de l’Equip d’Investigació de la Guàrdia Civil de Moraira-Benissa, en col·laboració amb l’Àrea d’Investigació de la Guàrdia Civil de Xàbia i amb el suport d’agents de la USECIA de la Companyia de Calp, de patrulles de Calp i Xàbia, USECIC de la Guàrdia Civil de València, les Àrees d’Investigació de Riba-roja de Túria i de Silla i patrulles de Llíria, van procedir a l’entrada i registre a la província de València d’un total de 2 cases a Riba-roja de Túria, 1 a Tavernes de la Valldigna, 1 a València, 1 establiment de compra d’or a València, a més d’1 pàrquing de contenidors i camions a Aldaia.

En aquest últim, es va registrar un total de 105 contenidors de vaixell i 60 caixes de camions, en els quals un dels detinguts carregava, en la seua majoria, les cadires de bar i els televisors furtats, per a enviar-los al seu país d’origen, Mali.

Aquest operatiu, compost per 44 efectius, es va saldar amb la intervenció de més de 1000 cadires de terrassa de bar, quasi mil peces de joieria diversa, nombrós material informàtic, televisors, telèfons mòbils, patinets elèctrics, 30 jocs de cadenes de neu, 8 grups electrògens, nombroses bosses, carteres i ulleres de sol de prestigioses marques, diverses targetes bancàries furtades així com també amb la intervenció de 3 vehicles amb els quals es desplaçaven els detinguts. El valor de tot això s’estima en 947.000 euros.

Com a conseqüència de l’anterior, han sigut detingudes 5 persones, 2 espanyols de 27 i 43 anys, dues espanyoles de 25 i 54 anys i un ciutadà de nacionalitat maliana, de 39 anys.

Tots ells ja han sigut posats a la disposició del Jutjat número 3 de Dénia, qui ha decretat l’ingrés a la presó provisional sense fiança del detingut de 27 anys, per ser considerat el líder d’aquest entramat delictiu, quedant els quatre detinguts restants en llibertat amb càrrecs, a l’espera de judici.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?