Societat

Mor als 88 anys Juan Giner, gran defensor dels riuraus de la Marina Alta

Juan Giner
Juan Giner

La cultura de la Marina Alta i, en concret, el món dels riuraus estan hui de dol. Ha mort als 88 anys d’edat Juan Giner i Monserrat, un gran defensor de la cultura popular, de la tradició de la pansa, de la toponímia, del medi ambient i de l’arquitectura més representativa de la comarca, la dels riuraus. L’associació Riuraus Vius ha expressat la seua tristesa per la pèrdua de Juan Giner, a qui el 2017 va nomenar soci d’honor.

Giner va néixer a Xaló el 1930. Era farmacèutic de professió (va seguir la tradició familiar). Però de seguida se li va despertar l’interès per la seua terra. Era un pou de saviesa. Relatava anècdotes, històries i ho sabia tot sobre la cultura popular. Va ser cronista oficial de Xaló i va promoure el Museu del Vi. Va recollir milers de ferramentes del treball al camp. La seua col·lecció etnològica és espectacular.

Va difondre a través d’articles la cultura de la pansa. Va ser dels primers historiadors de la Marina Alta que li va donar caràcter científic a aquestes investigacions. Va catalogar l’arquitectura tradicional. Va col·laborar en congressos i exposicions històriques i etnològiques.

L’associació Riuraus Vius ha destacat, a més d’aquesta faceta de pioner de la investigació de la cultura popular, la seua personalitat “amable i divertida”. “Li van valer la simpatia i admiració de totes les persones que, seguint el seu exemple, estimem i treballem en la defensa del nostre patrimoni cultural”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?