Societat

La Puríssima Xiqueta torna a casa

Pel seu interés reproduïm aquest article aparegut al diari LAS PROVINCIAS el dissabte 6 de gener de 2007:

Com el torró, la Puríssima Xiqueta ha tornat a casa per Nadal. La catedral de la Marina Alta, la parròquia de la Puríssima Xiqueta, es va vestir ahir de gal·la per a rebre la imatge de la patrona benissera després d’haver participat en l’exposició La llum de les imatges que ha tingut lloc en els últims mesos a la ciutat d’Alacant i haver-se sotmés a un procés de restauració.

A les 11 en punt del matí, arribava a l’església en l’interior d’un furgó i blindada dins d’una caixa de fusta amb l’objectiu d’evitar que es fera malbé durant el trasllat des de la capital.

El que ocorre a Benissa amb la Puríssima Xiqueta no és fervor ni devoció sinó admiració. Prova d’això són algunes de les instantànies que es van poder recollir en l’interior del temple dels veïns.

Benissa es va paralitzar amb el so del toc de les campanes anunciant la seua arribada. Gent de totes les edats, fins i tot vingudes d’altres pobles propers, es van mostrar visiblement emocionats en comprovar que per fi, després de molts mesos d’espera, la seua patrona tornava a casa, al camerino, on l’adoren.

Al compàs del cant del seu himne, els veïns que van ser testimonis de la tornada de la imatge van alçar la seua veu amb crits de “Vixca la Puríssima, la nostra mare”. No debades, l’ocasió ho mereixia ja que era la primera vegada que la imatge eixia del poble en 500 anys.

El sacerdot de l’església parroquial, Domingo Sastre, va donar la benvinguda a la imatge dient que “la Puríssima no ens ha oblidat, mentre estava a Alacant estava pensant en Benissa”.

La llegenda popular conta que un dia dos pelegrins van deixar aquesta imatge en una llar de Benissa. Preguntat per aquesta història, Domingo Sastre conta que aquests “àngels” eren dos franciscans que venien de Pego o Cocentaina.

Sastre narra que “quan van arribar al poble l’any 1624 van haver d’anar a l’hostal de Juan Vives perquè el convent dels franciscans encara no estava acabat”.

Després d’estar allotjats en la casa Vives de Benissa, com a mostra del seu agraïment, els franciscans van lliurar el retaule de la Puríssima al propietari de l’hostal. És ací quan sorgeix el fervor dels benissers ja que la imatge va començar a mostrar els seus miracles en èpoques de sequera o en epidèmies mortals.

En un principi es va construir un xicotet altar en l’antiga església de Sant Pere. Ja al començament del segle XX, es va construir la que es coneix hui com a Catedral de la Marina ja que “els benissers volien l’església més gran per a honrar la Puríssima Xiqueta”, apunta el rector. En definitiva, Benissa es va mostrar ahir més noble i senyora que mai rebent, com deien els allí presents, “el millor regal que ens han portat els Reis”.

La iconografia d’aquesta imatge de la Immaculada Concepció es remunta a l’escola de Juan de Juanes i s’atribueix a l’obrador Nicolás Borrás.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?