Política

Nacionalistes i independents demanen mobilitzacions ciutadanes en contra dels plans de la Conselleria de Sanitat

Continuen les reaccions en contra dels projectes anunciats pel conseller de Sanitat, Vicente Rambla, per a la Marina Alta. La construcció d’un nou hospital a Dénia i la no ampliació de l’actual Hospital Comarcal estan provocant el malestar en distints col·lectius ciutadans i partits polítics de tot arreu. La setmana passada van ser els representants del PSPV de la part sud de la comarca i ara són els membres del BLOC, de forces independents de Benissa, Xaló, Parcent i Poble Nou de Benitatxell i de Els Verds-l’Entesa qui han alçat la veu per a protestar contra les intencions de Rambla i el suport manifestat pels alcaldes populars.

A les instal·lacions de l’Arxiu Municipal de Benissa comparegueren dilluns davant dels mitjants de comunicació Isidor Mollà, del CIBE-BLOC de Benissa, Ximo Tur, del BLOC de Calp, i Toni Roderic, de Els Verds-l’Entesa de Dénia. Tots tres van qualificar de “decepcionant” la postura del PP davant d’un tema, el de l’ampliació i la nova construcció d’un hospital al sud de la comarca, que estava com una promesa en el programa electoral dels populars. Els representants d’esta nova plataforma política consideren que esta actitud de la Conselleria, respaldada pels alcaldes de la comarca, respon “a un clara disciplina de partit en la qual es deixen a banda els interessos dels ciutadans”. Per tot això, nacionalistes, independents i verds exigeixen al Partit Popular en el govern “el compliment de tot allò que es va prometre en el seu dia per acabar amb la precarietat del sistema sanitari”.

Isidor Mollà va dir que tota la situació creada al voltant de l’hospital comarcal suposa “una falta de serietat i de rigor polític”. “El problema”, va afegir, “és que com ja els coneixem (en al·lusió al PP), sabem que tot es tracta d’una maniobra encaminada a dilatar el tema i, possiblement, la primera pedra del nou centre hospitalari es col·locarà en març de 2007”. Per això demana a tots els ciutadans que es mobilitzen per a defendre “els interessos de tots” i recolzaran totes les iniciatives nascudes de les distintes plataformes cíviques i de la Coordinadora Comarcal per a la Defensa de la Salut Pública.

Per la seua banda, Ximo Tur ha dit que “crèiem que el PP de Calp parlava molt seriosament sobre este tema, perquè té en les seues files a dos metges, però no poden anar en contra de les ordres donades des de València”. A més, Tur assenyala que els especialistes fan referència a un temps màxim de 15 minuts d’intervenció per atendre els casos d’urgència “i des de Calp fins a l’Hospital Comarcal no tardes menys de 30 minuts. Estes distàncies s’han d’acurtar necessàriament”. Com a reflexió, el portaveu nacionalista apunta que un bon servei hospitalari serveix també com a referent i promoció turística “i no altres iniciatives com demanar que un vaixell de guerra i un vi negre porten el nom del Penyal d’Ifac”.

RESPONSABILITATS POLÍTIQUES

Toni Roderic va centrar la seua intervenció en la gestió privada que tindrà el nou hospital comarcal semblant a l’aplicat en el centre d’Alzira. “Este hospital”, comenta Roderic, “està gestionat per una UTE formada per Adeslas, Lladró i Ballester que fa negoci amb la salut pública”. El sistema aplicat en este hospital, segons el portaveu de Els Verds, consisteix a establir un preu fixe que la Conselleria paga per l’atenció als pacients de la mateixa comarca. Però, a més, hi ha un reemborsament “extra” pels usuaris provinents d’altres zones. “Per això els interessa més atendre gent que vaja de fora, perquè així tenen un ingressos extres i és ahí on guanyen diners i, per tant, on es centra la seua atenció”.

A més a més, Roderic ha plantejat la possibilitat d’exigir responsabilitats polítiques pels diners gastats, més d’un milió d’euros, en la redacció del projecte i l’adquisició dels terrenys per a l’ampliació del Hospital Comarcal. “No sé si açò serà possible”, assenyala Roderic, “però algú haurà d’assumir les conseqüències d’esta mala gestió perquè davant d’estos diners malgastats podem estar dins d’un cas de malversació de fons públics”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?