Natura

La urbanització del tram de costa verge de Benissa arribarà a la UE

El grup ecologista El Runar redacta un document per als eurodiputats que visitaran la regió i alerta de la imminent construcció de 957 cases en 4 zones de Benissa.

La polèmica decisió de l’Ajuntament de Benissa d’urbanitzar l’últim tram de zona verge que resta en el litoral entre Moraira i Altea arribarà a la Unió Europea. El col·lectiu ecologista benisser El Runar ha redactat un informe que elevarà a la Plataforma de les Comarques del País Valencià perquè aquesta organització el presente als eurodiputats que visitaran la comarca de la Marina Alta pròximament.

En el document s’adverteix que la urbanització de La Llobella “suposaria la consumació de l’ocupació total de l’espai litoral de Benissa amb el que es perdria una de les unitats paisatgístiques més característiques de la costa del municipi”. Així mateix, també alerten que les propostes presentades -nou en total- per a desenvolupar el sector 1 -que està al costat de la mar- “no contemplen la singularitat de les condicions topogràfiques, la connexió amb les àrees de bosc preservades en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i el Pla Especial del Litoral”.

Respecte a les conseqüències, els ecologistes del Runar també es refereixen que “el projecte no concorda amb l’esperit de la Llei de Costes i el seu reglament, que preserva de l’edificació la zona de 100 metres de la costa cap a l’interior”. En relació amb el nombre d’habitatges, els conservacionistes situen en 172 les que es construiran en el sector 1 de La Llobella. No obstant això, el nombre és major ja que la zona comprèn tres sectors del PGOU que junts eleven els habitatges a edificar fins a un total de 383 cases en una superfície de 617.152 m2. En aquest sentit, els membres del Runar expliquen en l’informe als eurodiputats que “es contempla la possibilitat d’edificació d’hotels i d’un centre comercial sense límit d’altura”.

Així les coses, finalment els ecologistes eleven als parlamentaris de la Unió Europea la proposta que “es paralitzen les llicències i es prenga una decisió més coherent en en marc de l’Agenda Local 21”.

Projectes en marxa

A més del cas de La Llobella del Runar també analitzen en l’informe per als eurodiputats la situació d’altres tres àmbits del municipi. Així, pel que fa a la partida de Fanadix els conservacionistes manifesten que “també sofrirà l’efecte urbanitzador, eliminant-se una important zona verda que és l’actual càmping” i xifren en 144 els habitatges que es construiran.

En segon lloc, es tracta la zona coneguda com El Collao, situada a l’oest del nucli urbà de Benissa. Allí, els ecologistes asseguren que s’edificaran fins a 281 cases i “quedaran molt afectats els camps de cultius de secà a més de provocar un fort impacte visual”.

Finalment, s’analitza el cas de La Ràpita, una zona important pel seu patrimoni històric ja que es troben allí restes de dues viles romanes del segle I dC. “Està previst construir 149 habitatges”, diuen des del Runar i a més afegeixen que “hi ha remors que l’actual equip de govern vol iniciar en breu un Pla d’Actuació Integrada (PAI) compost d’una urbanització i un camp de golf”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?