Natura

La conselleria instal·larà una desaladora per a poder construir en la zona verge de Benissa

L’alcalde afirma que no edificar en el paratge de La Llobella és “inimaginable” i anuncia que l’ajuntament actuarà de promotor. Es construiran prop de 300 habitatges en 400.000 m2.

La Conselleria d’infraestructures instal·larà en La Llobella de Benissa, l’única zona verge que queda en els 30 quilòmetres de costa entre Moraira i Altea, una planta dessaladora per a garantir el subministrament d’aigua potable als prop de 300 habitatges que es construiran a la zona i les urbanitzacions confrontants.

La vall formada per terrasses de vinyes i oliveres i pinades al costat de la mar està dividida en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Benissa en dos sectors: La Llobella 1 i La Llobella 2; el primer de 300.000 m2 aproximadament i el segon de 109.000 m2 de superfície. Tot l’enclavament suma més de 400.000 m2 i l’edificabilitat planejada és de 9 habitatges per hectàrea, amb el que eixen parcel·les d’uns 800 m2 sent aquesta la tipologia típica de la zona costanera de la Marina Alta.

Com ja va publicar aquest diari al novembre de 2004, la planta dessaladora que es construirà a La Llobella està inclosa en el II Pla de Sanejament de la Generalitat Valenciana. El termini d’execució és d’uns tres anys i el pressupost se situa entre els 4 i 5 milions d’euros.

Per altra banda, segons fonts municipals, per a la urbanització del sector La Llobella 1 s’han presentat fins a 8 alternatives tècniques, és a dir, 8 projectes elaborats per arquitectes per a traçar la futura zona residencial. No obstant això, aquest diari ha pogut saber que no serà un promotor qui actue d’agent urbanitzador sinó que el mateix ajuntament de Benissa serà qui exercisca aquest paper. Una decisió que destaca per ser poc comuna; en general són els promotors privats qui assumeixen aquesta tasca.

Agent urbanitzador

Uns promotors que han estat durament criticats per associacions com Abusos Urbanístics No que ha denunciat en diferents ocasions que aquests actuen a l’empara de la LRAU “causant un dany irreparable a les víctimes dels abusos urbanístics”. L’agent urbanitzador s’encarrega de la reparcel·lació del sector que es construeix i xifra els costos d’urbanització que han de pagar els propietaris amb terrenys o habitatges inclosos en La Llobella, en aquest cas són prop de 20 els afectats que tenen propietats consolidades en la zona. Referent a les al·legacions presentades per l’associació de veïns de la costa de Benissa i les crítiques dels ecologistes que també demanen la retirada dels projectes d’urbanització per a La Llobella, el batle de Benissa, el popular Juan Bautista Roselló, va manifestar que “és inimaginable que no s’edifique en La Llobella”. En aquest sentit, el batle va expressar que “aquesta zona és la que està planificada en el PGOU per a situar instal·lacions com les futures dependències del consistori en la costa o un centre d’atenció sanitària”.

Per al batle “no és possible desclassificar la zona” encara que al mateix temps va afirmar que “l’ajuntament estudiarà l’alternativa tècnica elegida per a millorar-la respecte al medi ambient” citant com a possibles solucions “els 100 metres que per llei ens exigeix Costes i creant una zona verda”. Fins i tot, el batle benissenc, Juan Bautista Roselló, va assegurar que “si és necessari modificarem el PGOU de Benissa per a adequar el projecte d’urbanització als criteris de preservació dels valors paisatgístics de l’entorn”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?