Natura

La Conselleria invertirà més de 2’5 milions d’euros en la restauració de la zona cremada per l’incendi

La Conselleria de Territori i Habitatge ha presentat el pla d’actuacions urgents per a la restauració mediambiental de tota la zona afectada per l’incendi forestal del passat 30 d’agost. El foc va acabar amb un total de 875 hectàrees de forest baixa, matol i pinade distribuïdes entre els termes municipals de Benissa, Xaló i Llíber. El pla contempla una inversió de més de’2 5 milions d’euros i la repoblació de 710 hectàrees amb més de 335.000 plantes autòctones com són el pi coscoll, ginebre, savina, freixe de flor, ullastre, llentiscle, lledoner i arboç. També es preveuen una sèrie de mesures per a frenar el procés de degradació amb una nova cobertura vegetal per a combatre l’erosió, millorar la recarrega dels aquifers i ser abric per a la fauna i flora de l’entorn.
La presentació oficial d’aquest pla s’ha realitzat en el saló d’actes de la seu universitària La Marina amb la presència del conseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco, acompanyat pels alcaldes de Benissa, Xaló i Llíber, Juan Bautista Roselló, César Sivera i Juan Bautista Reus, respectivament. Blasco ha comentat que “aquest projecte és un exemple de la voluntat del govern d’actuar de manera immediata davant qualsevol agressió que sofreix el medi ambient de la Comunitat Valenciana”. “És un pla”, afegeix, “ambiciós i realista, obert al diàleg i a nous suggeriments dels tècnics municipals i dels col·lectius conservacionistas”.

El pla romandrà exposat en els tres ajuntaments per a la seva difusió però el seu engegada serà imminent. Es realitzaran treballs per a restaurar la coberta vegetal, la millora de la vegetació existent, control de plagues, millora de la biodiversitat de flora i fauna, conservació de sòls, obres de *hidrotecnia en llits i creació i millora d’infraestructures de prevenció d’incendis. Per a la superfície forestal *arbolada arrasada per les flames, un 5% del total (43’75 hectàrees), la Conselleria esperarà dos o tres anys per a avaluar la resposta de la vegetació abans d’abordar les tasques de repoblació, en el cas que no es produís la regeneració natural de la forest arbrat.

ACCIONS CONCRETES

Aquest pla d’actuació contempla una sèrie d’accions concretes, a més de la repoblació, com són tallar la fusta cremada per a construir barreres *antierosión, millorar els camins forestals, la reconstrucció de *bancales, la construcció d’un observatori forestal i el manteniment de les zones de conreu per a alimentació de la fauna. Per altra banda, s’habilitaran també punts d’aigua per al sosteniment de la fauna silvestre i es construiran *majanos per a refugi de conills. En el plànol de control de plagues, es col·locaran *capturadores i es localitzaran els focus d’insectes *perforadores. Així mateix, està previst també la redacció d’un projecte de restauració hidrològic i forestal que comprengui un estudi detallat per a la construcció de *hidrotecnias transversals en barrancs.

Altres actuacions incloses dintre del pla presentat per la Conselleria de Territori i Habitatge són la realització del Dia de l’Arbre, el 31 de gener, i xerrades informatives sobre prevenció d’incendis forestals en els centres escolars de Benissa, Xaló i Llíber. Finalment, es realitzarà un estudi sobre la incidència de l’incendi en les poblacions de flora endèmica amenaçada.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?