Natura

Voluntaris de l’incendi de Benissa asseguren que el foc es va expandir per la falta de mitjans inicials

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda l’1 de setembre de 2003 al diari El País:

“El teníem quasi controlat, però érem pocs i se’ns va anar de les mans; després, quan les flames ja avançaven imparables, van arribar els mitjans aeris de l’altre incendi (el de Bunyol i Xiva)”. Un membre de protecció civil de Benissa, que va passar la nit del dissabte i la matinada del diumenge treballant contra el foc, lamentava així la magnitud a què va arribar l’incendi després d’haver-lo tingut pràcticament controlat.

Altres voluntaris van ressaltar que en aquesta zona de La Marina Alta, on en els últims set anys s’han cremat 1.400 hectàrees, existeix un important dèficit d’efectius contra incendis. Quan el dissabte per la vesprada es va donar part de l’incendi de Benissa els mitjans contra el foc de la Generalitat treballaven en el control del sinistre de Bunyol.

Primer el conseller d’Administracions Públiques, Víctor Campos, i després el de Territori, Rafael Blasco, van rebutjar que la falta de mitjans a l’inici del foc de Benissa ampliara la magnitud de l’incendi. Segons Campos, els treballs per a sufocar el foc que va devastar en tres dies 1.707 hectàrees a Bunyol i Xiva “no han incidit” negativament en l’eficàcia de l’extinció del de Benissa, ja que “molts mitjans es van desplaçar de forma immediata, per la vesprada” des d’un lloc a un altre.

A les 21.30 d’ahir l’incendi estava “tècnicament controlat”, encara que ja havia arrasat més de 939 hectàrees. Blasco, que va acudir juntament amb Campos al lloc del sinistre, va declarar: “Desgraciadament, l’incendi és clarament intencionat i s’ha obert una investigació, ja que s’han localitzat dos focus, un en un abocador incontrolat del terme de Llíber i l’altre a uns 500 metres, al costat de la carretera”. Blasco i Campos van participar en la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (CECOPI), constituït en en el parc de bombers voluntaris de Benissa.

Blasco va precisar que les flames no han arribat a afectar la Serra de Bèrnia, sinó a la de la Venta, en concret a les partides de Pinos, Marnes i el Cau, en els termes municipals de Benissa (37 hectàrees cremades), Llíber (463) i Xaló (375). Campos, al comandament del CECOPI, va explicar que les flames es van originar a les 14.24 del dissabte. La Guàrdia Civil va haver de desallotjar huit persones de tres cases com a mesura de precaució, encara que totes elles van poder tornar a les seues llars al voltant de les sis del matí d’ahir.

“L’incendi és important, però s’està treballant amb eficàcia”. En les tasques d’extinció participaven 20 mitjans aeris, entre helicòpters i avions, 14 brigades forestals de la Generalitat, 15 dotacions completes de bombers, dues brigades del Ministeri de Medi ambient i dos tractors de tipus eruga.

Col·laboren efectius de protecció civil, Creu Roja i agents de les policies locals de Benissa, Xaló i Llíber.

La Unitat de Causes d’incendis forestals de la Conselleria de Territori i Habitatge va confirmar per la vesprada les declaracions del conseller Blasco sobre les causes de l’incendi declarat el dissabte al terme municipal de Benissa: va ser intencionat, ja que va tindre dos punts d’origen, un proper a la carretera, en un abocador i l’altre a 500 metres del primer, van informar fonts de la Generalitat.

Ahir per la vesprada, el conseller de Justícia i Administracions Públiques, Víctor Campos, va assenyalar: “Tot sembla indicar que hui de vesprada podrà controlar-se aquest incendi de la Serra de La Venta, si les condicions meteorològiques no varien de forma substancial”. Poc després, abans del capvespre, l’incendi va ser controlat, encara que els bombers no descartaven que es registraren rebrots durant la nit.

Els consellers van insistir a dir que el foc no ha afectat a la serra de Bèrnia.

Enllaç
Notícia original


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?