Natura

Gairebé un miler de propietaris demana ajuda als eurodiputas pels abusos de la LRAU

Com en una volta ciclista, a bord d’un autobús precisament amb els colors del País Valencià -verd i blau-, els quatre parlamentaris de la Unió Europea que investiguen l’aplicació de la LRAU al territori valencià van arribar ahir a la comarca. A Benissa els esperaven més de 600 persones que van omplir el saló d’actes del centre cultural. Allí, una vintena de propietaris de diverses nacionalitats van exposar als eurodiputats i a tot el públic, micròfon en mà, el seu cas “d’abús urbanístic” de Calp, Benissa o Xàbia entre d’altres. Va haver fins i tot algun resident al qual li van eixir les llàgrimes en explicar la situació de la seua propietat.

Pel que fa a això, els parlamentaris de la UE van informar als ciutadans afectats que “estem estudiant tots els casos que ens arriben”. De fet, l’urbanisme valencià és la matèria sobre la qual s’han rebut més queixes en el Comitè de peticions de la UE, fins a 15.000, segons va indicar el secretari del comitè, David Lowe.

El cap de la delegació, el laborista anglès Michael Cashman, va demanar a la Generalitat que “paralitze els plans urbanístics que estan en execució o en previsió fins a l’entrada en vigor de la Llei Urbanística Valenciana (LUV)” que substituirà la LRAU. En aquest sentit, Cashman va manifestar que la situació “ha empitjorat” pel que fa a la primera visita que van realitzar els parlamentaris al maig del 2004.

En primera fila es trobaven dos regidors de l’equip de govern de Xàbia, Amanda Dean (PP) i Tony Cabban(GIX). Just al costat diversos propietaris de Pinomar, zona del municipi xabienc, van criticar durament l’aplicació del pla parcial aprovat per l’ajuntament.

No obstant això, els batles del PP de la comarca no tenen la mateixa opinió. Després de la reunió celebrada al matí a Teulada amb els eurodiputats, el batle del municipi, José Císcar va assenyalar que “ens ha entristit” i “sorprès” la manca d’informació dels parlamentaris sobre l’aplicació de la LRAU que els va dur a dir “barbaritats com que no es respecta el dret a un judici just”. A més, els batles populars -van estar els de Teulada, Calp, Benissa, Poble Nou de Benitatxell, Els Poblets i El Verger (Bloc)- van defensar que “les cessions de sòl i els costos d’urbanització” -el principal cavall de batalla dels afectats- “no és responsabilitat de la LRAU sinó de la llei estatal de 1956”. Císcar també va expressar que els representants de la UE “estan mediatitzats” mentre que el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va subratllar que “els ajuntaments no hem estat informats de les queixes que diuen”.

En aquesta roda de premsa, es va donar cita el cap de premsa de la Conselleria de Territori que curiosament va intervenir per a confirmar als batles que els eurodiputats “si que tenen l’avantprojecte de la LUV”. Fet que va corroborar la jove que acompanyava a Víctor Mut, que va asseverar que “el vaig enviar jo mateixa”.

Els parlamentaris de la UE també van fer escala a Gata on van ser rebuts per un centenar de membres de l’associació d’afectats de les Sorts. Després d’un menjar ràpid, tradicional i saboròs, representants de l’associació van lliurar als eurodiputats una còpia de la documentació del polèmic projecte i aquests els van prometre que “prepararem un informe sobre les proves que ens han donat”. Per cert que el batle, José Diego, i el Regidor d’urbanisme, Vicent Font, no van assistir encara que havien estat convidats.

El dimarts a la nit, membres del Runar van denunciar als inspectors de la UE el macroprojecte del golf. Finalment, en Porxinos, on està prevista la construcció de la ciutat esportiva del València CF, el laborista Cashman va anunciar que el pla serà investigat perquè engendra dubtes respecte a la directiva sobre contractacions públiques.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?