Natura

El PAI de Beniver arrasa flora endèmica que està protegida per la Generalitat

El 22 de setembre d’aquest any es va publicar en el DOGV el conveni entre la Conselleria de Territori i el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, pel qual, entre altres coses, el Consell es compromet a la “col·laboració en la restauració de l’hàbitat natural i l’assistència tècnica en la gestió d’espècies catalogades o protegides en espais naturals del terme municipal de Benissa”.

No obstant això, a la partida de Beniver, on existeixen algunes de les espècies que estan protegides com són el pi blanc (pinus halepensis), el pi canari (pinus canariensis) o la sempreviva (helichrysum decumbens) de la qual un estudi mediambiental adverteix que és “una flora endèmica rara o amenaçada del País Valencià”.

El mateix estudi, realitzat al març de 2004, concreta a més que “quant a fauna poden observar-se exemplars de sargantana cuallarga, sargantana comuna així com espècies més lligades a la zona urbana que ens interessa, entre les quals hi destaquen llebres i conills, ratolins de camp o rates que atreuen algunes aus rapaces com el falcó comú o el xoriguer comú”.

Tant la flora com la fauna han estat arrasades ara per les màquines que estan portant a terme els treballs d’urbanització del PAI de Beniver en què es construiran prop de 300 cases que tindran diferents tipologies com finques, bungalous i xalets si bé s’aixecaran murs de fins a 16 metres que taparan la vista del Penyal d’Ifach des del nucli urbà de Benissa.

Excavadores

En relació amb la desaparició de desenes d’exemplars d’oliveres, pins i colònies de sempreviva veïns de la zona de Beniver van explicar que les zones que contenien més vegetació han estat arrasades per complet per les excavadores amb l’objectiu de realitzar les obres d’urbanització. Uns treballs que la coalició Ciutadans de Benissa (CIBE)-Bloc ha demanat que se suspenguen, com tot el PAI en general, ja que segons els independents i nacionalistes en la tramitació del pla urbanístic s’han incomplit la llei de contractació i la llei d’impacte mediambiental europees. Per aquesta raó, la coalició ha presentat precisament davant la Unió Europea dues denúncies, segons va anunciar ahir el seu portaveu, Isidor Mollà.

A més de la flora i la fauna, segons el CIBE-Bloc i els veïns, el pla també ha envaït el barranc de Beniver -on fins i tot es construiran cases i s’habilitarà la llera com a zona verda- malgrat que la propi Conselleria de Territori va condicionar l’aprovació del pla “a l’exclusió dels terrenys que constitueixen terreny públic hidràulic i els vessants que presenten forts pendents” així com “els terrenys inclosos en l’amplària legal de la via pecuària classificada Assagador del Molí del Quisi”.

Arran de la invasió del barranc el CIBE també ha presentat una denúncia davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ). Així mateix, la declaració favorable de la Direcció General de Planificació també estipula que l’ordenació del sector “s’ajustarà a la topografia actual de manera que el moviment de terra es reduisca al màxim en la fase de construcció”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?