Natura

Benissa posa en valor la senda dels riberers

Font de la Mata
Font de la Mata

L’Ajuntament de Benissa ha aconseguit l’homologació la senda PR-CV-388, l’anomenada “Ruta del Riberer” (Camí Vell de València), que comprén una longitud de més de 12 quilòmetres i que passa pels municipis de Benissa, Senija i Gata.

Gràcies als treballs de senyalització, instal·lació de panells i neteja i condicionament d’aquesta ruta de senderisme que ha realitzat l’Ajuntament de Benissa, la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada del País Valencià li ha concedit l’homologació a aquesta senda.

Aquesta ruta era utilitzada en part pels riberers en el seu viatge a la Ribera del Xúquer per plantar o segar l’arròs. El camí travessava La Garganta i anava a morir a Les Ventes de Pedreguer. Aquesta migració es feia cada any per a completar les escasses rendes del camp que, en la major part, estava en mans dels terratinents. En arribar a la Gaganta -a la Roca de la Salve-els riberers es giraven cap a l’església de Benissa i resaven una Salve a la Puríssima Xiqueta demanant protecció contra el paludisme, el tifus i el còlera, malalties, que per les condicions insalubres del treball, podien contraure fàcilment.

La ruta també comprén un paratge d’interés, la Font de la Mata, a Gata de Gorgos. L’excepcional d’aquest paratge és la mata o llentiscle com a arbre monumental, trobant-se dos de grans dimensions d’edats diferents. Sota les mates es localitza un pou d’origen islàmic, unes piles tallades en pedra que serveixen d’abeuradors per al ramat, taula i cadires tallades.

La ruta té un traçat circular, sent aquesta la forma òptima de les sendes. El seu punt d’inici està al cementeri però gràcies a la seua proximitat al municipi també es pot fer l’eixida des del centre de Benissa.

Segons el regidor de medi ambient, “Aquesta nova senda d’interior pretén complementar la nostra oferta turística i ambiental de costa, incrementant el valor dels recursos turístics.”

L’Ajuntament de Benissa ha engegat la Sendera PR-CV-388, la trucada %o201CRuta del Riberero%o201D (Camí vell de València), que comprèn una longitud de més de 12 quilòmetres que passa pels municipis de Benissa, Senija i Gata.

Gràcies als treballs de senyalització, instal·lació de panells i neteja i condicionament d’aquesta ruta de senderisme que ha realitzat l’Ajuntament de Benissa, la Federació dŽEsports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana li ha concedit l’homologació a aquesta sendera.

Aquesta ruta era utilitzada en part pels %o201Cribereros%o201D en el seu viatge a la Ribera de Xúquer per plantar o segar l’arròs. El camí travessava la Gola i anava a morir a les Vendes de Pedreguer. Aquesta migració %o201Cgolondrina%o201D es feia cada any per completar les escasses rendes del camp que, en la major part, estava en mans dels terratinents. En arribar a la Gola-en Roca de la Salvi-els Ribereros es giraven cap a l’Església de Benissa i resaven una Salvi a la Puríssima Xiqueta demanant protecció contra el paludisme, el tifus i el còlera, malalties, que per les condicions insalubres del treball, podien contreure fàcilment.

La ruta també comprèn un paratge d’interès, la Font de la Mata, a Gata de Gorgos. L’excepcional d’aquest paratge és el Lentisco com a arbre monumental, trobant-se dos de grans dimensions d’edats diferents. Sota els lentiscos de localitza un pou d’origen islàmic, unes piles tallades en pedra que serveixen d’abrevadero, taula i cadires tallades.

La ruta té un traçat circular, sent aquesta la forma òptima de les senderes. El seu punt d’inici està en el Cementiri però gràcies a la seva proximitat al municipi també es pot partir des del centre de Benissa.

Segons el regidor de Medi ambient, %o201Deste nova sendera d’interior pretén complementar la nostra oferta turística i ambiental de costa, incrementant el valor dels recursos turístics%o201D


Comentaris a la notícia

Víctor Gil Garrot

una gran notícia,per eixa zona ja s'han marcat dos rutes i això és molt possitiu per a la gent que fa senderisme,running,còrrer per muntanya.


Voleu deixar un comentari a la notícia?