General

Reiniciem Benissa presenta a l’equip de govern una bateria de mesures d’ajuda social i econòmica

Logo de Reiniciem Benissa
Logo de Reiniciem Benissa

Reiniciem Benissa, en aquests moments confusos, considera que la societat demanda que els representants públics tinguen altura política i treballen conjuntament pel bé de la ciutadania. S’entén que la situació és complexa i es vol reiterar la intenció d’aportar i sumar propostes a l’acció de govern.

La por no ha de fer prendre decisions sobtades i poc estudiades, i el que cal és estudiar les necessitats i proposar accions directes i eficients. En aquest sentit, se li ha traslladat a l’equip de govern de Benissa, format pel PP i pel CIBE, un seguit de propostes entre les quals es destaquen:

COMERÇ, EMPRESES I PERSONES AUTÒNOMES

Creació de bases d’ajudes econòmiques per a:

 • Impostos corresponents al fem, vehicles industrials i IBI en els casos que el local comercial siga en propietat per aquest any 2020. Elaborar trams del 25, 50, 75 i 100 per cent segons l’aturada d’activitat que hagen sofert.
 • Ajudes de fins al 50% en el pagament del lloguer de locals de comerços i empreses que hagen aturat la seua activitat o l’hi hagen disminuïda.

Modificació d’ordenances:

 • Afegir a l’exempció dels pagaments corresponents a les taxes de terrasses, l’exempció per a les parades ambulants i els guals permanents de locals comercials o magatzems industrials.
 • Valorar la possibilitat d’ampliar les terrasses de bars i restaurants per a complir amb les noves recomanacions sanitàries mantenint el nombre de taules.
 • Iniciar els tràmits per a la modificació de les ordenances perquè en el termini mínim legal es bonifiquen els impostos municipals a empreses, comerços i persones autònomes que han sofert la reducció de la seua activitat econòmica per la crisi sanitària.

PERSONES

 • Augment en 150.000 € la partida destinada a ajudes econòmiques directes (PEIS) per a un total de 270.000 € on s’inclouen el lloguer, alimentació, medicaments, energia i aigua.
 • Devolució proporcional dels rebuts d’activitats i cursos de l’ajuntament que han sigut totalment suspeses des del decret d’alarma.

ACCIONS SUPRAMUNICIPALS

 • Instar al Govern d’Espanya i a la resta de grups parlamentaris del Congrés a construir un acord per la defensa de la Sanitat Pública, la fi de les retallades i de la privatització i el compromís unànime d’augment anual en la partida per a sanitat dels Pressupostos Generals de l’Estat.
 • Que els 2.648 milions d’euros pressupostats per a inversions en armament del ministeri de Defensa (quantitat designada en els Pressupostos Generals del 2019) siguen destinats a inversions en Sanitat, Ciència i Investigació.
 • Sol·licitar al Govern d’Espanya i a tots els grups amb representació en el Congrés l’autorització per a poder destinar el romanent històric de tresoreria dels ajuntaments i el total del superàvit a plans locals de recuperació econòmica i social.

ACCIONS GOVERN

 • Centralitzar la informació i assessorament per a demanar ajudes en un telèfon/correu únic per agilitzar tràmits.
 • Replantejar l’acció destinada al comerç local nomenada “Rasca i guanya” i utilitzar eixe pressupost en accions directes que ajuden a les empreses i a les persones realment necessitades fent un ús racional dels recursos, escoltant als agents implicats i les seues necessitats.
 • Increment de la plantilla de Serveis Socials per a agilitzar les demandes i les necessitats de la ciutadania i reforçar i implementar els canals telemàtics.
 • Pla d’ocupació social especialment dirigit a persones que estiguen en una situació econòmica límit i necessiten incorporar-se al sistema laboral de manera urgent. Les persones beneficiàries d’aquest pla obtindrien una ocupació en el mateix Ajuntament durant sis mesos (perquè així puguen generar prestacions).

Valoració de l’actuació del govern municipal

Per altra banda, Reiniciem Benissa vol aprofitar també per a valorar l’actuació del govern municipal de PP i CIBE, respecte a l’actual crisi sanitària i social:

 • Valora positivament el repartiment de packs amb mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic. Considera no obstant que ha estat una acció precipitada i amb un cost excessiu, suposant l’adquisició un preu de 53.000 € sense IVA, enfront dels 38.600 € com a preu màxim final que hauria resultat si s’haguera respectat el màxim estipulat pel Ministeri de Sanitat. Amb major estudi i participació per part dels grups de l’oposició, s’haguera pogut complementar amb millors propostes, com realitzar aquesta compra amb l’assessorament de les diferents farmàcies del poble, incorporar informació suficient en els packs indicant que els elements són d’un sol ús i com s’ha d’utilitzar segons recomanen les autoritats sanitàries, així com prioritzar el repartiment a les persones amb malalties prèvies, les de major risc i col·lectius vulnerables.
 • Es valora especialment la tasca desinteressada dels makers 3D, fent de forma altruista pantalles de protecció per al personal de la residència i comerços i empreses locals. S’anima al govern de Benissa a reconéixer aquesta tasca i a realitzar una aportació de filament perquè puguen seguir fent aquesta comesa.
 • Es considera que cal augmentar des de les xarxes municipals la promoció i comunicació de les línies d’ajudes que ha posat en marxa la Generalitat Valenciana i que poden resultar necessàries per a molta gent.

Finalment, es vol agrair a la població de Benissa la tranquil·litat i la bona convivència que ha propiciat durant aquest confinament. Es considera que aquest comportament és l’adequat, i animem al govern local a prendre exemple de la gent i a complir rigorosament el confinament evitant desplaçar-se als espais especialment vulnerables com la Residència, el Centre de Salut o altres d’aquestes característiques.

Infografia de les mesures
Infografia de les mesures

Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?