General

Les obres de rehabilitació del Molí del Quisi començaran en breu

L’Ajuntament de Benissa va a dur a terme les obres del projecte d’intervenció patrimonial al Molí del Quisi, declarat Bé de Rellevància Local, i considerat com una de les obres hidràuliques més importants de la zona.

La intervenció començarà en els pròxims dies gràcies a la subvenció de 30.000 euros que ha concedit la Generalitat Valenciana per a sufragar els 46.000 euros que costa el projecte. Segons ha comentat l’arquitecte encarregat, Antoni Banyuls, en aquesta primera fase es pretén realitzar una intervenció d’urgència, substituint forjats i cobertes i reforçant la torre. Mes avant, ha afirmat, es pensarà en la seua possible museïtzació.

El Molí del Quisi, que va ser construït al segle XV i utilitzat fins el 1930, està situat a la conca del Barranc del Quisi, a la partida rural homònima, proveïda per diferents fonts de xicotet cabal. L’edificació del molí es troba parcialment excavada en el talús del terreny que sustenta l’àrea on s’embassava l’aigua, aprofitant el gran desnivell per obtindre pressió per al moviment de la turbines. La seua singularitat resideix en la seua construcció excepcional en una geografia de secà, al sud de la Marina Alta. Entre els seus elements, destaca la canalització d’alimentació de les turbines, amb unes mesures excepcionals tant d’altura (10 m) com de diàmetre (0,72 m).

El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló i el regidor de Patrimoni Històric, Xavi Tro, han remarcat l’interés del consistori a preservar aquest tipus d’elements arquitectònics. Tro ha recordat que aquesta intervenció es podrà realitzar gràcies al conveni que es va signar amb les propietàries del Molí, cedint el seu ús durant 10 anys a l’Ajuntament. Per la seua banda, el batle ha ressaltat la importància d’invertir en el patrimoni històric i arquitectònic, sobretot en elements que ens parlen i representen el passat del municipi.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?