General

La Casa de Abargues mostra l’esplendor de la Benissa del XVIII

Un simple passeig pel centre històric de Benissa serveix per a certificar que el poble va viure una època d’esplendor al segle XVIII gràcies al poder econòmic i religiós d’importants famílies assentades al municipi. La riquesa d’algunes d’aquestes cases són el principal llegat d’aquella època, que l’ajuntament pretén convertir en un dels seus principals atractius turístics. La Casa Museu dels Abargues, de finals del segle XVIII, obrirà les seues portes aquest cap de setmana perquè veïns i visitants coneguen com vivien les famílies adinerades en aquesta època.

La casa conserva els seus elements arquitectònics intactes i el seu mobiliari i detalls que en la seua majoria són originaris de l’època en què la casa encara estava habitada. Fins i tot es pot contemplar encara un oratori privat en la primera planta, dedicat a la Mare de Déu dels Desamparats, que posteriorment va donar nom al carrer, i que tenia permís papal per a albergar misses, el que demostra el poder d’aquesta família en els cercles de la cort i del Vaticà. La Casa dels Abargues és el resultat del procés d’agregació i reedificació de dues cases antigues situades en els solars de l’ampliació de final del segle XVI de la vila medieval, i que és un dels exemples més refinats i cults de l’arquitectura il·lustrada de la Benissa de l’època.

El regidor de Cultura, el nacionalista Jaume Ortolà, que va visitar la casa ahir de matí juntament amb el batle va indicar que “aquesta casa s’agrega a la xarxa de museus que volem crear al poble, donant a conèixer al públic els valors històrics més representatius de la societat benissera”. Per la seua banda, el balte, Juan Bautista Roselló, ha remarcat la importància de donar-li un valor al patrimoni cultural i històric del nostre poble. Des de les regidories de Cultura i Turisme s’organitzaran visites guiades per a grups interessats. La casa ha estat adequada per Maria Carme Ronda i Abad, neboda de l’última serventa de la casa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?