General

La benissera Pepa Santacreu guanya el premi a la millor tomaca de La Marina

Pepa Santacreu
Pepa Santacreu

Per tercer any consecutiu, agricultors, consumidors i hedonistes valencians s’han donat cita al mercat gastronòmic i cultural de Dénia, Els Magazinos, i Cerveses Túria per a celebrar el III Concurs de La millor tomaca de la Marina com a homenatge a l’agricultor local.

Aquesta edició ha comptat amb productors de tot el País Valencià, que han presentat un total de 30 candidatures. I tot això en un entorn incomparable com és la ciutat costanera de Dénia i, en concret, Els Magazinos, un espai on l’artesania i la gastronomia local es donen la mà.

Algunes de les tomaques presentades
Algunes de les tomaques presentades

La majoria d’ells de la província d’Alacant, amb especial focus a La Marina, però també 3 de la província de Castelló i de València. En total s’han presentat 25 varietats en la categoria de millor tomaca, 6 a la de millor tomaca de penjar, 6 a la de millor tomaca en conserva i 4 a millor tomaca seca.

La gran triomfadora de la jornada ha sigut l’agricultora de Benissa, Pepa Santacreu, la tomaca rosa de secà de la qual ha obtingut el primer premi en la categoria de “Millor tomaca de la Marina” i no només això, la seua tomaca de penjar de Castelló de secà també ha obtingut la millor qualificació en la categoria de “La millor tomaca de penjoll”.

Un jurat excepcional

12 finalistes en la categoria de la millor tomaca, 6 com a millor tomaca de penjoll, 6 com a millor tomaca en conserva i 4 a la millor tomaca seca van ser seleccionats prèviament el dissabte 30 de juliol. El jurat encarregat de realitzar aquesta primera preselecció va estar compost per: Pepa Cardona, Cap de servei de Turisme de l’Ajuntament de Dénia; Floren Terrades, Director de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de Dénia; Pepa Cervera del Restaurant Casa Federico; Andrés Soler d’Ostrarium bar; Orlando Quijano i Xicu Ramón del restaurant A la fresca de Dénia.

El tast i selecció final dels guanyadors l’ha realitzat un jurat de luxe, compost pel cuiner Quique Dacosta; Jaume Cervera de restaurant Casa Federico; Jessica Bataille, CEO de Bataille living; Adolfo Utor president de Baleària; Pepa Font, gerent de la Fundació Dénia ciutat creativa de la gastronomia; Paula Pons, directora de Guia Hedonista; Héctor Merienda Director creatiu d’Estudio Meriend i instagramer; Joan Ruiz de @Esmorzaret, divulgador gastronòmic i Luis Gregori de Cervesa Túria.

El III Concurs La millor tomaca de la Marina s’ha convertit en una festa en honor als productors com a reconeixement a l’esforç i al treball que realitzen i per això, aquest diumenge 31 de juliol consumidors i agricultors van poder gaudir d’un esmorzaret tomaquer als locals de Els Magazinos: A la Fresca, El Baret de Robert, El Cachirulo, Ostrarium, Patagonía, Allora, L’atelier Du Petit Français i Santa Pasta, així com comprar algunes tomaques de la Marina i els millors olis de Diània amb la presència de, Octobris, Castell de la Costurera, i Tossut Agroecologia Sostenible.

Les 12 millors tomaques valencianes

Millor tomaca de la Marina:

1r Pepa Santacreu Baidal de Benissa. Tomaca rosa de secà.
2n Julio Rael Perpiñá de la Ribera de Cabanes amb una tomaca de la varietat Rosa Barbazul.
3r Vicent Mahiques Pons de Jesús Pobre amb una tomaca rosa.

La millor tomaca del penjoll:

1r Pepa Santacreu Baidal de Benissa amb una tomaca de penjar de Castelló de secà.
2n José Herrera d’Alcala de Xirvert (Castelló) amb la varietat Estrella.
3r Robert Santacreu de Benissa amb la varietat del punxonet.

La millor tomaca en conserva

1r Kiko Pastor d’hort obert de Dénia amb una varietat Valenciana del Mareny de Rafalcaid.
2n Paco Pérez de L’Hort de Neli de Pedreguer amb la varietat valenciana en conserva.
3r Francisco Pérez Molines de Dénia amb una tomaca valenciana.

4.- La millor tomaca seca (reconeixement als 4 agricultors)

Robert Santacreu de Benissa tomaca seca rosa.
Jose Tudela Carbonell de Beniganim (Vall d’Albaida) amb una tomaca seca Rosa de Salem.
Antonio Noguera García de Pedreguer amb la varietat castellana autòctona de Pedreguer.
Luis Martínez de la Família Muntanya de La Canyada amb una tomaca cherry seca.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 2 d’agost de 2022 a tapasmagazine.es


Comentaris a la notícia

José Poquet

Muchas felicidades, Pepa y Robert, hemos tenido mucha alegría de ver como han reconocido la maravilla de tomates que estáis cultivando.
Muchos besos desde Puerto Real y hasta pronto.


Voleu deixar un comentari a la notícia?