General

Toni Santacreu, de Benissa, cultiva la millor tomaca de la Marina

Els integrants del jurat davant la selecció de tomaques
Els integrants del jurat davant la selecció de tomaques

Per segon any consecutiu, el mercat gastronòmic i cultural de Dénia Els Magazinos i Cerveses Túria han celebrat el concurs La millor tomaca de la Marina com a homenatge a l’agricultor local. A diferència de l’any passat, en el qual la cita se centrava només a la comarca de la Marina, aquesta edició s’ha ampliat a productors de tot el País Valencià, amb 30 concursants. La majoria d’ells de la província d’Alacant, amb especial focus en La Marina, però també 5 de la província de Castelló i alguns de València. En total s’han presentat 48 varietats en la categoria de millor tomaca, 15 en la de millor tomaca de penjar i 10 a la de millor tomaca en conserva o seca.

El II Concurs La millor tomaca de la Marina s’ha convertit en una festa en honor als productors com a reconeixement a l’esforç i al treball que realitzen i per això, aquest diumenge 25 de juliol consumidors i agricultors van poder gaudir d’un “esmorzaret tomaquer” en els locals de Els Magazinos: El Baret de Robert, El Cachirulo, Ostrarium, Allora, La Pinchoteca, The Speak i La Lola, així com comprar algunes tomaques de la Marina i els millors olis de Diània amb la presència de Cooperativa Planes Olivista, OCTOBRIS, Castell de la Costurera, Tossut Agroecologia Sostenible, Almàssera de Millena, Cooperativa Catòlica Cocentaina, Oli del Comtat i Oli de Xàbia – Oligarum.

Les 10 millors tomaques del País Valencià

El tast i selecció dels guanyadors l’ha realitzada un jurat de luxe, compost pel xef Quique Dacosta; Diego Mena del Restaurant Mena; Toni Ivars de Restaurant La Senia; Rosa Martí del Restaurant la Giralda, representació de la unió de l’hostaleria de Dénia. També van formar part del jurat Pepa Font, Gerent de la Fundació de Ciutat Creativa; Pepa Ginestar de Ràdio Dénia Cadena SER; Almudena Ortuño de Guia Hedonista; María Diago, directora de Guia Sustentable i Eduardo Pardo de Cervesa Túria.

El guanyador de la millor tomaca de la Marina va ser Toni Santacreu Grimalt, de Benissa, que cultiva les seues hortalisses en un bancal de la partida de Pedramala. Les seues excel·lents tomaques són de secà i de la varietat ginera.

El segon va ser Ramón González, de Pego, amb una tomaca rosa. I el tercer Xavier Mulet, de l’Horta de Xavier de Pedreguer, amb una varietat Cor de Bou.

El premi a la millor tomaca de penjar va ser per a José Herrera, de Castelló, amb una tomaca de la varietat moradeta. El segon premi el va aconseguir Esteban Tomás, també de Castelló, amb la varietat Fulla Patatera. I el tercer premi va ser per a Xavier Mulet, de Pedreguer, amb una tomaca de Penjar de la Marina.

I en la categoria de millor tomaca en conserva o seca la millor tomaca la va presentar Juan González, de Dénia, amb la varietat rosada en conserva. El segon guardó se’l va endur (va haver-hi un empat a punts) Paco Pérez, de L’Hort de Neli de Pedreguer, amb la varietat Jack en conserva, i Francisco Pérez de Dénia amb la varietat Negreta de la Plana conserva. El tercer premi va recaure en Antonio Noguera, de Pedreguer, amb una tomaca castellana seca en oli.

L’elecció dels guanyadors va ser possible gràcies a la selecció prèvia que es va realitzar el dissabte 24, amb 11 finalistes en la categoria de la millor tomaca, 6 com a Millor tomaca de penjoll i 8 com a millor tomaca en conserva o seca. El jurat encarregat de realitzar aquesta primera preselecció va estar compost per Rosa Ribes de periòdic Canfali Marina Alta, Andrés Soler d’Ostrarium Bar, Concha Cervera del restaurant Primera Línia, Teo Pozo del Racó de la Xara i José Sicar del restaurant Les Cuinetes.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?