General

Els ecologistes opten per un gasoducte paral·lel a l’AP-7 que no afecte Bèrnia

El gasoducte entre Alacant i Calp que la Conselleria d’Infraestructures està tramitant compta amb un informe d’impacte ambiental desfavorable en el tram de la conducció que afecta la Serra de Bèrnia. Un informe de l’Àrea d’Avaluació Ambiental de la Conselleria de Territori “indicava que havien de buscar-se altres alternatives de traçat per a l’encreuament de la serra de Bèrnia en el tram final entre Altea i Calp”.

Segons consta en el document, el tècnic de protecció d’espècies ha advertit que en aquest paratge natural “l’alternativa triada produiria un impacte paisatgístic molt greu amb cicatriu en vessants rocosos de gran pendent de molt difícil i impossible restauració i una gran visibilitat des de l’AP-7”.

A més, cal destacar que part de la Serra de Bèrnia, al seu pas per Benissa, compta amb la figura d’espai natural en categoria de paratge protegit i, per tant, la conducció no podria, en cap cas, afectar la muntanya. No obstant això, el gasoducte no afecta dl terme de Benissa encara que sí al paratge més representatiu del sud de la comarca de la Marina Alta, la Serra de Bèrnia.

Per aquest motiu, el Col·lectiu El Runar ha instat a les administracions competents a executar la infraestructura en paral·lel a l’autopista AP-7 per a buscar el menor impacte possible. D’aquesta manera, la conducció travessaria l’àrea de servitud de la via, ja alterada per la infraestructura.

Els ecologistes, a més, opten per un gasoducte que, si ha de fer-se, es faça amb la màxima vigilància i sota condicions estrictes de respecte mediambiental.

No obstant això, El Runar va assegurar ahir que fa aproximadament dos anys els membres del col·lectiu ja van mantindre una reunió amb el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, i els tècnics municipals en conèixer l’existència d’aquest projecte que ara, sembla perfilar-se. Llavors, el batle va assegurar, igual que ahir, desconèixer el pla del gasoducte, ja que no afecta el terme de Benissa.

El mapa del gas es completa amb el ramal entre Dénia i Balears

De no comptar amb cap ramal a tindre dos gasoductes. Aquest és el salt qualitatiu que en els anys vinents pot donar el mapa del gas a la Marina Alta ja que al ramal entre Calp i Alacant s’uneix el que està previst entre Dénia i les Balears. Enagás està a punt de començar a construir aquest últim, el traçat del qual ja està publicat en el BOP i es troba inclòs en el pla d’infraestructures gasoses 2006-2011 amb un pressupost de més de 28 milions d’euros. El gasoducte tindrà una longitud total de 315 quilòmetres i enllaçarà per terra Montesa amb Dénia perquè després un ramal submarí arribe fins Eivissa i Mallorca. Per a la Marina Alta, aquesta última obra té una conseqüència important: una estació que serà explotada per una altra empresa, Gas Alacant, subministrarà energia a onze poblacions de la comarca. A Dénia ja ho fa des de novembre però, quan el gasoducte estiga acabat, un ramal secundari també ho farà a Xàbia, Benissa, Teulada, Pego, Pedreguer, Ondara, El Verger, Gata, Els Poblets i Calp. És a dir, que en la vila del Penyal en teoria confluiran els dos gasoductes. Ara bé, aquestes només són disposicions sobre el paper que hauran de concretar-se més endavant.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?