General

El tanatori de Benissa no podrà actuar com a crematori després de la sentència del TSJ

Imatge d'arxiu del tanatori-crematori
Imatge d’arxiu del tanatori-crematori

L’antiga polèmica sobre el tanatori i la seua manca de llicència per a incinerar sembla haver quedat resolta. L’empresa no podrà actuar com a crematori a Benissa. Així ho recull l’última sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana arran del recurs que va interposar ASV Funeser contra la sentència de 2011, favorable a les tesis de l’ajuntament.

La sentència de la secció primera de la Sala del Contenciós-Administratiu del TSJ estima parcialment el recurs d’apel·lació, ja que anul·la les resolucions relatives a l’expedient administratiu sancionador de 2009 en el qual s’imposava una multa a l’empresa per dur a terme l’activitat de crematori sense llicència. En canvi, la sentència “desestima la petició referent a l’atorgament de llicències per a crematori i la sol·licitud de responsabilitat patrimonial”.

D’aquesta forma, l’empresa no afrontarà el pagament de cap sanció, però tampoc podrà exercir com a crematori ni rebre una compensació econòmica del consistori pels perjudicis causats i que l’empresa apel·lant va xifrar inicialment en 191.430,14 euros.

Una de les magistrades del TSJ va emetre un vot particular, ja que considerava que la sala hauria d’haver desestimat el recurs d’apel·lació i confirmat la sentència de 2011.

La sentència és ferma, ja que ha passat el termini estipulat perquè es presentara recurs de reposició i cap de les parts ho ha fet.

Els fets es remunten a 2002, quan l’empresa va demanar llicència d’obra per a la construcció d’un tanatori al camí de Bellita de Benissa, encara que va presentar un projecte bàsic per a tanatori-crematori. Davant les queixes veïnals, el consistori va sol·licitar a l’empresa que renunciara a l’activitat de crematori i que es podria negociar una altra ubicació.

Finalment, a l’agost de 2003 obté llicència de tanatori. Tres anys més tard, l’empresa rep acta de comprovació favorable, tenint en compte que el crematori s’havia construït, i resolia que l’activitat podia començar.

No obstant això, en 2008 després de diverses denúncies de la policia local, es va iniciar un expedient sancionador i es va decretar la clausura del crematori per mancar de permís. El 16 de gener de 2009, en vista de que estava en funcionament, es va ordenar precintar les instal·lacions.

Les discrepàncies entre ambdues parts van acabar en els tribunals i li van donar la raó al consistori.

«Ni té llicència per incinerar, ni tampoc va a tindre-la»

El regidor d’Urbanisme de Benissa, Arturo Poquet, es va mostrar ahir taxatiu respecte a la sentencia número 997/2013 i va assegurar que el tanatori “ni té llicència per a incinerar, ni tampoc va a tindre-la”. El regidor va insistir que la instal·lació manca de permís per a l’activitat de crematori, com confirma la sentència judicial del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat.

Segons va recordar, el consistori va obrir expedient sancionador a l’empresa per a utilitzar el crematori malgrat no tindre permís per a aquest tipus concret d’activitat. La multa, de 4.000 euros, ha estat anul·lada pel tribunal, però l’empresa al final no ha aconseguit l’autorització per a incinerar.

Arturo Poquet va destacar que l’interés de l’Ajuntament de Benissa en aquesta qüestió és que es respecten les normes que marca el Pla General i en aquest document l’activitat de crematori no era un ús compatible en aquesta zona del municipi.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?