General

El procés de canonització del serf de Déu Fra Humilde es trasllada a Roma

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 4 de gener de 2009:

Amb el lliurament de la causa diocesana del Serf de Déu Fra Humilde Soria Pons, per part del pare portador Joan Jordi Escrivá, s’ha clausurat el procés diocesà de beatificació del religiós, que va néixer a Oliva en 1844 i va morir a Benissa en 1905.

Així ho indica el butlletí informatiu “Vicepostulación. Causas de Canonización” número 79 de desembre de 2008, de la Província Franciscana de València, Aragó i Balears, que dirigeix Fra J. Benjamí Agulló Pascual, vicepostulador.

Al pare Jordi, com se’l coneix a Benissa, el va acompanyar a Roma, el reverend pare postulador General Fra Lucca Maria de Rosa, i el vicepostulador de la causa Fra J. Benjamí Agulló Pascual.

Els tres van lliurar a la Congregació per a la Causa dels Sants, tota la documentació del procés de Fra Humilde, que els va traslladar l’Arquebisbe-Cardenal de la diòcesi valentina Agustín García-Gasco Vicente, en l’acte de clausura de procés, que va tindre lloc a Oliva, ciutat natal del religiós, que va ser pare de deu fills, va enviduar i va ingressar com a religiós en l’ordre franciscana.

S’obri a partir d’ara una nova fase, la romana, de deliberació. S’assignarà la responsabilitat de la causa a un postulador resident a Roma, que representarà als sol·licitants de la causa. Passarà pels passos de positio, informatiu i en una tercera reunió a Roma, en presència del Papa. Si tot és favorable, se li atorgarà pel prelat romà el títol de “Venerable”.

L’obertura oficial de la causa de canonització del franciscà va tindre lloc el 14 d’octubre de 2006, a l’església parroquial Puríssima Xiqueta de Benissa. El primer centenari de la seua mort es va celebrar a Oliva, la seua població natal, i a Benissa, on reposa el seu cos.

Al llarg d’aquests dos anys, un tribunal designat per l’arquebisbe-cardenal ha instruït el procés en la diòcesi, juntament amb la comissió de perits historiadors, amb documentació i testimoniatges sobre l’humil, d’ací el seu nom, franciscà, actualment Serf de Déu.

A Oliva, el 26 d’octubre del present any, es va realitzar l’acte jurídic, es va llegir l’acta de clausura i es van col·locar les dotze caixes lacrades i lliurades al portador, en aquest cas a Jordi Escrivá.

Les poblacions d’Oliva i Benissa tenen en gran estima i resen al Serf de Déu, Fra Humilde Soria Pons, que es va anomenar en la pila bautismal Vicente Soria Pons. Nascut el 9 de gener de 1844 a Oliva (aquesta setmana que ve es compleixen 165 anys del seu naixement), va treballar les seues pròpies terres com a llaurador i es va casar amb Vicenta Catalá. Van tindre deu fills, però nou van morir molt joves.

La seua dona va morir en 1885 i Vicente Soria va iniciar, en 1887, el postulantat dels franciscans de Sant Esperit de la Forest, a la localitat valenciana de Gilet i “va prendre l’hàbit franciscà” en 1890 a Gilet, a l’edat de 46 anys, i un any després va realitzar la seua professió simple.

Va estar en els convents d’Ontinyent i Benigànim i en la comunitat franciscana de Benissa, on va ocupar “tots els modests serveis” fins que va morir, el 26 de febrer de 1905, als 61 anys.

Restes mortals

Les seues restes mortals reposen des d’aleshores en el convent dels franciscans de Benissa. Va tindre i té Fra Humilde Soria una gran “fama de santedat”, sobretot entre els veïns de Benissa i Oliva, que recorden moltes de les seues obres de caritat, li atribueixen fets prodigiosos i fins i tot l’anomenaven “el frare sant” o “que fa miracles”.

En 2005, amb motiu del primer centenari de la seua mort, “el clam de la devoció popular a Oliva i Benissa va propiciar que es reprengueren els tràmits per a l’obertura oficial de la seua causa de canonització.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?