General

El PP frena els estatuts de la tele comarcal i els consistoris de PSOE i Bloc els aproven

La passada setmana va ser frenètica per a alguns ajuntaments que van haver d’afegir en l’ordre del dia dels plens ordinaris l’entrada en el consorci i els estatuts que regiran la futura televisió digital terrestre (TDT) comarcal i pública. No obstant això la velocitat no va ser la mateixa a tots els llocs.

En els consistoris que formen part de la demarcació de Dénia -per a aquesta televisió- governats pel PSOE o el Bloc els acords es van tancar entre ambdues formacions polítiques. Als municipis del PP va haver una estratègia clara de frenar el procés d’assumpció dels estatuts amb l’excusa que dos consistoris que formen part de la demarcació, Benissa i Teulada (ambdós amb batles del PP) es trobaven immersos en festes i no van poder acudir a la reunió que es va celebrar a Dénia fa un parell de setmanes.

El temps constreny, la resolució de la Conselleria de Relacions Institucionals i de Comunicació és clara, el proper 17 de maig haurà d’estar constituït el consorci amb el que els consistoris que no hagen aprovat la seua adhesió hauran de fer-ho en els propers dies.

La veritat és que l’ajuntament de Dénia (PSOE-Bloc) va impulsar la creació del consorci i els seus estatuts que van aprovar els plens amb govern d’esquerres: Gata, Dénia i Xàbia.

Dimecres passat a Ondara el batle Ximo Ferrando (màxim responsable del PP a la comarca) va deixar sobre la taula el punt de l’ordre del dia que es referia a la ratificació d’entrada al consorci amb els estatuts que es van pactar a Dénia sense la presència dels batles de Teulada i Benissa.

Ferrando va al·legar precisament que aquests ajuntaments no havien estudiat els documents per estar de festes patronals. A Dénia, la regidora i diputada popular Ana Kringe va tindre els mateixos arguments i fins i tot va anunciar en el ple de Dénia que ja sabia que a Ondara s’havia aparcat el procés fins a la reunió que sobre la TDT tindrà lloc aquesta setmana a Teulada (el ple d’Ondara i el de Dénia es van celebrar al mateix temps).

No va acabar ací tot, a Pego la situació va ser curiosa també en un ple que es va celebrar el mateix dijous, igual que en la majoria de localitats. El pacte que mantenen PP, PSOE i Bloc precisava dels vots dels nou regidors per a aprovar l’entrada en el consorci de la TDT. El batle d’Ondara es va desplaçar fins a Pego per a seguir de prop les evolucions dels regidors populars pegolins. L’absència d’un d’ells, Pascual García, va obligar a deixar sobre la taula l’acord per a entrar a formar part del consorci.

Dels plens de la setmana passada només el PP de Xàbia va votar a favor de la proposta presentada per l’equip de govern xabienc.

Representació

La representativitat que ha fixat el Consell per als consorcis i les consegüents aportacions econòmiques per a la futura televisió ha estat fixada segons la població de cada municipi. Ara mateix Dénia i Xàbia tindrien el màxim poder de decisió perquè entre ambdós municipis sumen el 55% del total de membres del possible consorci. Una conjuntura que fa pensar que els estatuts que es pactaran poden vindre amb les directrius dels partits que governen a les dues ciutats, encara que això poc importa a llarg termini, ja que els estatuts i el consorci pot canviar amb el pas del temps i el canvi de govern.

A la comarca veïna de la Safor, succeeix una miqueta el mateix. Dos municipis grans que controlaran el consorci: Gandia i Oliva. Dues localitats que també tenen com a actors polítics decisius al PSOE i al Bloc. Tant a la Marina Alta com a la Safor, la Generalitat encara no ha atorgat les llicències de televisió digital, perquè amb independència del canal públic que hi haurà a cada comarca, existiran tres concessions més privades. El proper 1 de juliol televisions locals o comarcals per llei deixaran d’emetre en analògic i passaran a ser digitals. Sempre en el cas que hagen obtingut una concessió.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?