General

El batle necessita temps per a estudiar els estatuts del consorci del canal comarcal de TDT

La Marina Alta tindrà un programa públic en la televisió del futur, el sistema digital terrestre que substituirà l’actual sistema analògic.

Nou municipis de la comarca, els més importants, van aprovar ahir l’esborrany dels estatuts del consorci que gestionarà el nou canal públic en la demarcació de la Marina Alta, on també eixen a concurs tres programes (o canals) de gestió privada.

El text, en què s’han introduït algunes modificacions sobre un articulat general, haurà de ser confirmat ara pels plens dels ajuntaments, de manera que la sol·licitud puga presentar-se abans del 17 de maig, data límit per a optar al canal.

Dénia, Xàbia, Gata de Gorgos, Pedreguer, Pego, Poble Nou de Benitatxell, Ondara, Benissa i Teulada han unit esforços perquè els veïns puguen accedir a una televisió pública d’àmbit comarcal i de qualitat.

El primer tinent de batle de l’Ajuntament de Dénia, Pau Reig, va declarar ahir, després de l’acord assolit pels ajuntaments, que la prioritat ara “és obtenir la llicència per a gestionar el canal públic, ja que temíem que si cap ajuntament s’interessava, posteriorment la Generalitat podria oferir aquesta programació a la iniciativa privada”.

Distribució

En principi, el Consell d’Administració del nou canal estarà integrat per 19 regidors, un per cada municipi consorciat, i la resta, distribuïts proporcionalment segons el nombre d’habitants de cada municipi.

Aquest sistema també serà la referència per a distribuir el cost de manteniment i explotació del canal digital públic de la comarca.

Pau Reig va recordar que a l’agost de 2003, l’Ajuntament de Dénia ja va aprovar en el ple la sol·licitud perquè la comarca tinguera un canal públic en el nou sistema de televisió digital.

La petició la va reiterar al juliol de 2005, i s’hi van sumar la resta dels ajuntaments de la comarca.

“La graella del nou programa digital públic serà íntegrament pública però l’elecció de la seu dels estudis, el pla tècnic i el pla de finançament hauríem d’acordar-los en una segona fase”, va explicar Reig.

Càrrecs electes

El Consell d’Administració del consorci, amb seu a Dénia, comptarà amb un president, dos vicepresidents i una Comissió Executiva, tots ells càrrecs electes.

La nova televisió de la Marina Alta neix amb un seguit de principis bàsics que haurien de complir-se rigorosament, i que han estat inclosos en l’articulat bàsic de l’estatut del futur consorci per a la gestió de la televisió pública digital terrestre que va a engegar-se.

Per la pantalla haurà d’observar-se amb rigor la promoció del Valencià, la veracitat, la imparcialitat i l’objectivitat de les informacions, el respecte a la pluralitat, la protecció de la joventut i de la infància i el foment de la igualtat entre homes i dones.

Un altre tema a debatre serà quin temps podrà ocupar cada ajuntament per a contar-hi les excel·lències, o quin grau de participació en els programes haurà de tindre cada partit polític.

El consorci neix amb nou municipis, però dos d’ells, Benissa i Teulada, no van poder estar presents ahir a la primera presa de contacte, i Calp, que té una televisió municipal, ni es va anomenar.

L’horitzó de 2008

Encara que els ajuntaments formalitzaran la constitució del consorci abans del 17 de maig, data límit fixada per Presidència de la Generalitat per a presentar la sol·licitud de gestió del canal digital públic, la nova televisió no arribarà a les llars de la comarca almenys fins l’any 2008.

Pau Reig va explicar que posar en funcionament la nova televisió és un tràmit complex, i tenint en compte que l’any que ve se celebren eleccions municipals, “la televisió comarcal pública no podrà entrar en funcionament abans d’aquesta data”.

Cal recordar que l’apagada de la televisió analògica està programada per a l’any 2010, moment en què es deixarà de rebre el senyal de les televisions pel sistema actual analògic.

Aquesta serà, doncs, la data límit que tindran els ajuntaments consorciats per a poder emetre el seu senyal mitjançant el sistema digital per a tota la comarca, encara que bé podria ser dos anys abans.

Els batles de Benissa i Teulada no assisteixen a la reunió per problemes d’agenda

El batle de Teulada, José Císcar (PP) va excusar ahir la seua absència en la reunió per motius d’agenda, i va indicar que abans d’adherir-se al nou consorci de la Televisió Digital comarcal “haurem d’estudiar a fons els estatuts”.

Císcar va comentar que l’Ajuntament de Teulada, a través d’un ple, va deixar constància ja “de la voluntat de participar en una televisió comarcal”, però encara així va insistir que “els estatuts determinen els òrgans rectors i de govern, entre d’altres”, pel que abans de donar el sí definitiu “caldrà revisar-los”.

Revisió

Tampoc el batle de Benissa, Juan Bautista Roselló (PP), va poder assistir a aquesta trobada per motius d’agenda.

Segons Roselló, els estatuts “ens van ser remesos a l’Ajuntament el dimecres 12 d’abril, i amb els cinc dies festius que hi ha hagut ara no hem tingut temps d’estudiar-los”.

El batle de Benissa va recordar que el ple “ja ha manifestat la seua voluntat de disposar d’un canal de televisió digital terrestre”, però “no podem definir-nos amb tan poc de temps”.

Una vegada estudiats, i en cas d’admetre’s, els estatuts passaran primer pel tràmit d’aprovació plenària, va indicar Roselló.

Els batles i regidors reunits ahir a Dénia van acordar que qualsevol ajuntament es pot incorporar al consorci més endavant.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?