General

El Consell encarrega a Ferrocarrils de la Generalitat el pla del tramvia Gandia-Dénia

Ximo Puig, la consellera Torró, Anaïs Menguzzato i el batle de Dénia, juntament amb el tramvia, en aquesta ciutat
Ximo Puig, la consellera Torró, Anaïs Menguzzato i el batle de Dénia, juntament amb el tramvia, en aquesta ciutat

El Consell de la Generalitat Valenciana vol que el mes de febrer de 2024, quan es compliran 50 anys del desmantellament de la línia de ferrocarril de via estreta entre Dénia, Gandia i Carcaixent, el projecte per a construir un tramvia entre les capitals de la Safor i de la Marina Alta, passant per Oliva, ja siga molt més que una mera idea de futur.

Per això fa a penes uns dies la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat va fer el significatiu pas de delegar la tramitació d’aquest importantíssim projecte en l’entitat que pot executar-lo. En aquest cas es tracta de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat.

Aquest tràmit és necessari i suposa, de fet, l’inici de les gestions per a poder encomanar la redacció d’un projecte que es reivindica a la Safor i a la Marina quasi des del mateix moment en què es va perdre aquell “trenet” de via estreta tan enyorat durant les últimes cinc dècades.

Segons reconeix la Generalitat en el document de cessió de competències per a arrancar els tràmits del tramvia Gandia-Dénia, haver estat tant de temps sense una connexió ferroviària en aquesta zona litoral tan poblada i desenvolupada, ha tingut conseqüències negatives per a la vertebració territorial del País Valencià. En certa manera, li ha restat competitivitat i atractiu empresarial. Parlant en termes de transport públic, aquesta ha sigut una “terra de ningú” entre el ferrocarril de via ampla que circula entre València i Gandia i el tramvia que, ara en fase de millores, connecta Dénia amb Benidorm i, des d’allí, amb Alacant.

“El territori litoral comprés entre les àrees metropolitanes de València i Alacant es considera un espai de la màxima importància social, econòmica i mediambiental”, apunta la conselleria que dirigeix Rebeca Torró en el seu argumentari per a defensar el nou projecte plantejat, i afegeix que aquesta esperada connexió litoral tramviària “resulta necessària”.

La Generalitat també ha revelat ara els primers detalls d’eixe futur tramvia. En primer lloc, s’aposta, per considerar-la la millor opció, pel concepte de “prolongació” de la Línia 9 del Tram d’Alacant perquè, segons assenyala el document del Consell autonòmic, així “s’incrementarien les freqüències, desenvoluparia la xarxa i milloraria la qualitat del servei” entre les dues ciutats.

Del que s’estableix en aquest anunci es desprén que la idea consisteix a disposar d’una infraestructura que permetria la circulació continuada de tramvies, sense necessitat de realitzar transbords, entre la ciutat d’Alacant i la de Gandia. En aquest punt sí que es produiria l’intercanvi amb el ferrocarril de via ampla per a seguir cap a València, una acció que podria fer-se en qüestió de segons si el tramvia penetra en l’estació subterrània de Gandia a través del túnel ja construït sota el carrer del Tossal.

Ànsia per conéixer més detalls

El projecte, que inicialment s’ha valorat en uns 250 milions d’euros i estaria funcionant dins de cinc o sis anys, encara està ple d’incògnites, i la majoria dels batles estan desitjosos per conéixer més detalls. On hi haurà parades, a quina velocitat circularà, quant temps tardarà a cobrir el tram Gandia-Dénia, si serà operatiu per a arribar a Alacant en un temps raonable, quin és el traçat de tota la línia i com creuarà a través de les trames urbanes d’Oliva i Dénia.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?