General

Benissa invertirà mig milió d’euros a restaurar la Casa-Torre del Tros de les Calcides

Visita a la Casa de Tros de les Calcides
Visita a la Casa de Tros de les Calcides

La torre defensiva del Tros de les Calcides és una construcció de l’època medieval que el govern de l’Ajuntament de Benissa s’ha proposat recuperar a través d’una subvenció del Departament de Patrimoni de la Diputació d’Alacant. Es tracta d’una inversió que rondarà els 500.000 euros, dels quals el 90% seran a càrrec de la institució provincial i el restant haurà d’assumir-lo el mateix ajuntament. Una inversió de tot just 50.000 euros que servirà segons ha dit el batle Arturo Poquet, per a “revaloritzar un tresor del segle XVI”. Al que ha afegit que “recuperar patrimoni és una mostra de respecte a la història de Benissa i al llegat dels nostres avantpassats”.

Aquesta fortificació és el resultat d’addició i acumulació de diferents estructures arquitectòniques que obeeixen a diferents moments històrics caracteritzats, al seu torn, per diferents formes d’especialització econòmica en l’explotació d’uns recursos ramaders i agraris en l’àrea litoral de Benissa. En la construcció destaquen dos etapes ben diferenciades, la primera d’estructures arquitectòniques originàries anteriors al segle XVI i la torre defensiva posterior de la segona meitat del mateix segle. La segona etapa es caracteritza per ampliacions que van tindre lloc a mitjan segle XVIII degudes a la seua transformació en habitatge i centre d’explotació agrícola.

L’edificació ha sigut objecte de consolidació i restauració per part del consistori a través d’una Escola Taller entre els anys 2009 i 2011. La intervenció proposada ara, aspira a mantindre les dimensions pel que no s’altera l’impacte visual de la Casa Torre del Tros de les Calcides. Concretament està projectada la terminació de la coberta i tancament de façanes, la pavimentació de les diferents dependències, la instal·lació de lampisteria, desguassos i electricitat, habilitació de condícies, adequació dels accessos, la parcel·la i la tanca perimetral.

Poquet ha agraït la presència del diputat provincial d’Arquitectura, José Ramón González, declarant que “aquesta actuació no seria possible sense el suport econòmic i tècnic i de la Diputació d’Alacant”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?